Nova operació

Els EUA fan caure el «globus espia» de la Xina que sobrevolava el país

Pequín admet que el primer aparell detectat sobre Montana és seu, tot i que assegura que és civil i dedicat a l’estudi meteorològic

Redacció

Els Estats Units han detectat un altre «globus espia» de la Xina i asseguren que està sobrevolant Llatinoamèrica, segons ha informat el Pentàgon. «Estem veient informació d’un globus que està sobrevolant Llatinoamèrica. Estem avaluant que es tracta d’un altre globus de vigilància xinès», ha dit en una declaració enviada a la premsa el portaveu del Pentàgon, el general de brigada Patrick Ryder. És el segon aparell d'aquestes característiques que apareix al cel, el primer sobre els Estats Units i que la xina ha reconegut com a seu, civil i per a usos científics.

Abans del breu anunci del Pentàgon, el diari ‘La Nación de Costa Rica’ havia publicat un article sobre un objecte volador blanc que semblava un globus aerostàtic i que havia sigut albirat sobre el país llatinoamericà. Consultat per la cadena CNN, un alt funcionari del Pentàgon va dir que el globus albirat sobre Llatinoamèrica no sembla que s’estigui dirigint als Estats Units.

El Pentàgon va indicar dijous que estava seguint els moviments d’un «globus espia» xinès que sobrevolava l’estat de Montana, on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents en territori nord-americà. Els altres dos camps de sitges atòmiques s’ubiquen en dos estats limítrofs amb Montana, concretament Dakota del Nord, a l’est, i Wyoming, al sud.

El globus detectat als EUA segueix en moviment

Segons va explicar divendres el Pentàgon, el globus s’ha traslladat en les últimes hores en direcció est i ara es troba al centre del país, a uns 18.288 metres de la superfície. Mentrestant, mentre el globus travessa el país nord-americà, la cúpula del Pentàgon ha recomanat expressament al president, Joe Biden, que no adopti cap acció contra l’aparell per motius de seguretat, ja que podria caure runa sobre la població.

La presència d’aquest «globus espia» xinès a l’espai aeri nord-americà ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió del viatge que el secretari d’Estat, Antony Blinken, tenia previst fer al país asiàtic. Per la seva banda, Pequín va admetre divendres que el globus li pertany, tot i que va assegurar que «és un dirigible civil utilitzat amb finalitats d’investigació, principalment meteorològics».