S'eleva a més de 3.500 el nombre de morts en els terratrèmols que han sacsejat Turquia i Síria

La xifra de ferits ja supera els 6.000 i Erdogan admet que desconeix fins on pot créixer la dada

Treballs de rescat entre les runes provocades pel terratrèmol de Turquia

EFE

Redacció / ACN / EFE

Almenys 3.500 persones -la xifra va augmentant a cada hora que passa- han mort al sud de Turquia i al nord de Síria per dos terratrèmols de gran magnitud, el primer de 7,8 i el segon de 7,6, amb epicentre a Kahramanmaras. També hi ha més de 4.700 edificis destruïts i un miler per confirmar, per la qual cosa es tem que sota la runa hi hagi milers de persones atrapades.

Fins aquest dilluns a la tarda, no hi havia constància de catalans afectats pels sismes.

"No sabem fins a quant s'elevarà el nombre de vides perdudes", ha reconegut el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en declaracions recollides per la premsa local. El dirigent ha assegurat que el país viu "la tragèdia més gran de l'últim segle des del terratrèmol d'Erzincan de 1939", que va deixar un balanç d'unes 30.000 víctimes mortals.

El primer sisme s'ha produït durant la matinada de diumenge a dilluns, de magnitud 7,8 en l'escala de Richter. Dotze hores després, i en plenes tasques de rescat, un nou terratrèmol de 7,6 graus ha colpejat novament la zona. Els moviments s'han notat amb força en 14 països, entre ells Israel, Líbia i Xipre.

Segons el govern turc, més de 9.000 persones dels equips de rescat s'han desplaçat a les zones afectades per treure a les persones atrapades sota les runes. L'últim balanç indica que més de 2.800 edificis s'han esfondrat.

La Unió Europea ja ha anunciat la mobilització d'equips de recerca i rescat propers a la zona i altres països com Itàlia, Espanya o Eslovàquia també han ofert els seus serveis d'emergència. En paral·lel, el Centre de Ciències Copèrnic ha activat els seus sistemes de satèl·lit per facilitar les tasques de rescat als professionals desplaçats a la zona.