Biden es reuneix amb Zelenski en una visita sorpresa a Kíiv

Es tracta del primer viatge del president dels Estats Units a Ucraïna des de l'inici de la guerra

Joe Biden en la seva visita a Ucraïna

Joe Biden en la seva visita a Ucraïna / Reuters

EP

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat aquest dilluns a Kíiv, una visita sorpresa sobre la qual s'havia estat especulant després de confirmar-se que aniria fins a Polònia en vespres del primer aniversari de la invasió russa d'Ucraïna.

"Mentre el món es prepara per a commemorar el primer aniversari de la brutal invasió russa d'Ucraïna, estic a Kíiv per a reunir-me amb el president Zelenski" per a "reafirmar el nostre compromís infrangible amb la democràcia, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna", ha recalcat Biden.

Abans del comunicat de la Casa Blanca, diversos mitjans s'han fet ressò de la presència de Biden a Kíiv, on hauria arribat al voltant de les vuit del matí. Posteriorment, s'ha reunit amb el president del país, Volodimir Zelenski, al voltant del Monestir de la Cúpula Daurada de San Miguel.

En aquests moments, Kíiv es troba sota un estricte dispositiu de seguretat. Aquesta visita, tal com ja va suggerir la setmana passada Zelenski, és una mostra clara del compromís en aquesta guerra dels Estats Units, que és fins ara el suport més gran a nivell financer i militar del que disposa Ucraïna per a enfrontar-se a Rússia.

Biden ha anunciat 500 milions de dòlars d'ajuda addicional, un nou paquet en el qual estan incloses armes de llarg abast i fins i tot un altre tipus d'armament que "no s'ha subministrat abans". Al mateix temps, ha anunciat a partir d'aquesta setmana noves sancions contra les elits i les empreses que ajuden la maquinària de guerra de Rússia".

Biden ha celebrat el fet que el president rus, Vladimir Putin, creguera en iniciar la invasió que Ucraïna seria "feble" i que no comptaria amb el suport d'un occident dividit. "Va pensar que ens podria sobrepassar a nosaltres, però estava totalment equivocat", ha recalcat.

En aquesta línia, Biden ha insistit des del principi de la invasió russa que Ucraïna podria confiar que els Estats Units seria el seu major soci en aquest conflicte durant tot el temps que faci falta", fins i tot davant la falta de perspectives a curt termini d'unes converses de pau. "Un any després, Kíiv es manté. I Ucraïna està dempeus. La democràcia es manté", ha subratllat.

Fins avui, els Estats Units ha enviat suport militar i financer a Ucraïna per valor de més de 30.000 milions de dòlars, al mateix temps que ha pressionat als seus socis de l'OTAN perquè intensifiquen l'enviament d'armament, incloent els tan anhelats tancs Leopard 2.