Acord entre la UE i el Regne Unit pel protocol d'Irlanda del Nord tres anys després del Brexit

Von der Leyen parla de "dia històric" i Sunak reitera que Brussel·les i Londres són "aliats, socis comercials i amics"

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, amb el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, a Londres

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, amb el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, a Londres / ACN

Albert Cadanet (ACN)

La Unió Europea i el Regne Unit han arribat a un acord sobre el protocol d'Irlanda del Nord, el pacte que pretén garantir l'absència d'una frontera física a Irlanda després que el Regne Unit abandonés formalment la Unió Europea el 31 de gener de 2020. Ho han fet oficial aquest dilluns en una roda de premsa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, després d'una reunió a Londres en què també ha participat el rei Carles III. Von der Leyen ha parlat de "dia històric" i Sunak ha qualificat l'entesa "d'avenç decisiu". "Hem tingut les nostres diferències, però som aliats, socis comercials i amics; això és l'inici d'un nou capítol en la nostra relació", ha remarcat el 'premier'.

L'entesa pel protocol d'Irlanda del Nord ha estat un dels acords més anhelats per part de la Unió Europea i una de les principals fonts de tensió entre Brussel·les i Londres durant els últims anys.

Amb Boris Johnson com a primer ministre, el Regne Unit havia demanat canvis "significatius" al protocol, argumentant que la situació era insatisfactòria per a totes les parts malgrat format part del pacte de divorci del Brexit. Londres, de fet, va arribar a amenaçar de revocar unilateralment el protocol si la Unió Europea rebutjava modificar-lo, mentre que Brussel·les va traslladar la qüestió als tribunals.