Emeten una ordre de detenció internacional contra Putin per "deportació il·legal" de nens

La cort penal també dicta una ordre contra la comissària pels Drets dels Infants del govern rus, Maria Lvova-Belova

Vladímir Putin en una imatge d'arxiu

Vladímir Putin en una imatge d'arxiu / PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREM

ACN

El Tribunal Internacional de La Haia ha emès aquest divendres una ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, a qui acusa de la deportació il·legal de nens des d'àrees ocupades d'Ucraïna cap a Rússia. En un comunicat, la cort penal detalla que les accions -considerats crims de guerra- s'haurien produït des del 24 de febrer de 2022, coincidint amb l'inici de la guerra d'Ucraïna. "Hi ha motius suficients per creure que Putin té responsabilitat penal pels delictes; primer per haver comès els actes directament, i segon per la seva falta de control sobre subordinats civils i militars que van cometre els actes o els van permetre", apunta el tribunal.

Juntament amb Putin, l'organisme ha dictat una ordre de detenció contra la comissària de l'oficina pels Drets dels Infants del govern rus, Maria Lvova-Belova. En aquest cas, el tribunal acusa la dirigent de ser responsable dels mateixos crims "per haver-los comès directament, sigui amb altres individus o a través de tercers".

En el mateix comunicat, la cambra detalla que les ordres de detenció són secretes per preservar la seguretat de les víctimes i protegir la investigació.