A Colòmbia

El miracle de tres nens i un nadó: sobreviuen 17 dies a la selva després d’un accident d’avioneta

Imatge de l'avioneta accidentada

Imatge de l'avioneta accidentada / Twitter

Redacció

Miracle a Colòmbia. Després de 17 dies a la selva amazònica, quatre nens indígenes desapareguts després d’un accident d’avioneta van ser trobats vius, va anunciar el president Gustavo Petro aquest dimecres.

Es tracta de tres menors de 13, 9 i 4 anys i un nadó d’11 mesos que estaven perduts des de l’1 de maig, quan l’aeronau en la qual viatjaven es va precipitar aparentment per una fallada mecànica.

«Després de les tasques de recerca de les nostres Forces Militars, hem trobat amb vida els quatre nens que havien desaparegut per l’accident aeri [...] Una alegria per al país», va indicar el mandatari colombià a Twitter.

Liderades per militars, les tasques de recerca van trobar els cossos de tres morts en l’accident, inclosos el pilot i la mare dels quatre germans de l’ètnia huitoto.

Més de 100 soldats amb gossos rastrejadors seguien la pista dels menors i caminaven per la selva entre els departaments del sud de Guaviare i Caquetá, on va quedar l’avioneta amb la part frontal destruïda.

Petro no va informar on van ser rescatats els nens ni cap altre detall de la seva experiència mentre estaven perduts. L’Exèrcit no s’ha pronunciat sobre el rescat.

En un comunicat la companyia Avianline Charters’s, propietària de l’aeronau accidentada, va assegurar que un dels seus pilots a la zona de recerca va ser informat sobre la troballa dels nens que «estaven sent transportats en llanxa riu avall i que tots estaven vius».

No obstant, també va indicar que «no hi ha res confirmat oficialment» i que els menors podrien estar a mig camí a causa de tempestes elèctriques a la zona que dificulten la navegabilitat del riu.

Durant les operacions de rescat els soldats havien trobat un «refugi construït de manera improvisada amb pals i branques», per la qual cosa sospitaven que almenys hi havia un sobrevivent.

Unes tisores, gomes de cabell, sabates, roba i un biberó ubicats al mig de branques de la selva van servir com a indici per als uniformats.

Per terra i aire

Arbres gegants de fins a 40 metres, animals salvatges i fortes pluges dificultaven la recerca.

La Força Aèria es va sumar a la denominada operació Esperança amb tres helicòpters que van sobrevolar durant dies la selva espessa.

Un portava un altaveu «capaç de cobrir una àrea de prop de 1.500 metres» amb un missatge gravat per l’àvia dels menors. En llengua huitoto, la dona indicava als seus nets que els estaven buscant i els demanava no continuar avançant per la selva.

Les autoritats no han informat les raons del vol de la família aborigen. Segons la premsa local el setè passatger era un líder d’aquesta comunitat.

En aquesta regió de difícil accés per riu i sense carreteres els pobladors solen viatjar en vols privats.

Segons l’Organització Indígena de Colòmbia (ONIC), els huitotos viuen en «harmonia» amb les condicions hostils de la Amazònia i conserven tradicions com la caça, la pesca i la recol·lecció de fruits silvestres.

El pilot va reportar problemes al motor de l’aeronau minuts abans del sinistre, d’acord amb el cos oficial d’atenció de desastres.