Pyongyang llança un míssil que fa saltar les alertes d'evacuació a Corea del Sud i el Japó

Corea del Nord confirma que el seu satèl·lit militar s'ha estavellat al mar per una fallada tècnica | L'ONU i EUA condemnen l'acció

Imatge d'arxiu d'un míssil nord-coreà

Imatge d'arxiu d'un míssil nord-coreà / Europa Press/Contacto/Kim Jae-Hwan

EP

Corea del Nord ha llançat aquest dimecres un coet portador de satèl·lits de reconeixement militar que ha fallat, i ha acabat caient al mar Groc, fet que ha activat per uns minuts les alertes d'evacuació a la capital sud-coreana, Seül, i a la prefectura d'Okinawa, l'illa més septentrional de l'arxipèlag japonès.

Les autoritats nord-coreanes han reconegut que el míssil ha patit un accident, a causa d'un problema de motor, per la qual cosa ha caigut de forma inesperada al mar Groc en perdre propulsió per una arrancada anormal del motor. La fallada s'ha atribuït a la "baixa confiabilitat i estabilitat del sistema de motor de tipus nou i el caràcter inestable del combustible utilitzat, segons informa l'agència de notícies KCNA.

L'Agència Nacional de Desenvolupament Espacial ha indicat que "investigarà i explicarà les greus errades en el llançament del satèl·lit, dissenyarà amb urgència mesurades científiques i tecnològiques per esmenar-les i realitzarà el segon llançament el més aviat possible després de passar per diverses proves parcials".

L'Estat Major Conjunt sud-coreà havia informat que Pyongyang havia llançat a primera hora del matí un "vehicle de llançament espacial" que hauria passat sobre l'illa de Baengnyeong, a la frontera entre Corea del Nord i Corea del Sud.

Després d'això, la ciutat de Seül ha enviat una alerta als seus residents perquè es preparessin per a una possible evacuació, que posteriorment ha estat reconeguad com un "error" de les autoritats, diu l'agència sud-coreana Yonhap.

"Informem que l'advertiment d'alerta emesa per la Ciutat Metropolitana de Seül a les 06.41 hores ha estat una alerta errònia", ha assenyalat el Ministeri de l'Interior.

El govern de Corea del Sud ha convocat, després dels fets, una reunió de seguretat per discutir la seva reacció al llançament del míssil nord-coreà. Després de recol·lectar les restes del projectil, els militars verificaran la naturalesa del mateix, per investigar el tipus de materials utilitzats i el nivell de tecnologia, informa l'agència Yonhap.

Per la seva banda, el Govern japonès ha emès cap a les 06.30 hores (hora local) una alerta als ciutadans de la prefectura d'Okinawa. "S'ha llançat un míssil des de Corea del Nord en direcció a la prefectura d'Okinawa. Refugiïs a dins de casa o a sota terra", deia el comunicat. Minuts després --a les 7.04 hores-- les autoritats han emès un segon missatge on indicaven que "el míssil anteriorment esmentat no arribarà al nostre país: cancel·lem la crida a evacuar".

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha ordenat als ministeris i agències pertinents recopilar informació sobre el llançament de míssils.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat el llançament del satèl·lit militar nord-coreà, al·legant que "tot llançament que utilitzi tecnologia de míssils balístics és contrari a les resolucions pertinents del Consell de Seguretat".

Per la seva banda, Estats Units, Japó i Corea del Sud han mantingut contactes trilaterales després del llançament fallit del coet en els quals han condemnat la mesura de Pyongyang, indicant que representa "una amenaça greu i imminent per a la seguretat regional, així com un desafiament clar i seriós per a la comunitat internacional". La Casa Blanca ha condemnat "enèrgicament" el llançament nord-coreà, que "utilitza tecnologia de míssils balístics", ja que és una "flagrant violació de múltiples resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides, augmenta les tensions i corre el risc de desestabilitzar la situació de seguretat més enllà de la regió".