Un grup de militars ha anunciat un cop d'estat al Gabon, minuts després que es donessin a conèixer els resultats de les eleccions presidencials al país. El missatge l'han traslladat una desena de soldats durant la matinada de dimarts a dimecres, a través de la televisió pública Gabon24. Durant l'emissió, l'agrupació ha informat que ha pres el poder al país, que s'han dissolt les institucions governamentals, que s'han tancat les fronteres i que s'han anul·lat els comicis. L'acció dels militars arriba després que l'actual president gabonès, Ali Bongo, obtingués una victòria a les eleccions nacionals celebrades el dissabte passat amb el 64,3% dels vots. La votació, però, va estar envoltada de polèmica i l'oposició va qualificar-la de "frau".

Segons els militars, l'acció de Bongo durant els últims anys s'ha traduït en "una degradació contínua de la cohesió social" que està portant el país "cap al caos". "En nom del poble gabonès hem decidit defensar la pau, posant fi al règim actual", han remarcat. Alhora, els militars han apuntat que respecten "els compromisos amb la comunitat nacional i internacional" i han enviat un missatge de calma a la ciutadania.

El cop d'estat es produeix després d'unes eleccions marcades per les irregularitats, ja que el govern va ordenar la suspensió d'internet a tot el país i va imposar un toc de queda nocturn quan van tancar els col·legis electorals sota l'argument de "prevenir qualsevol mala conducta". El principal candidat opositor, Albert Onda, amb un 30,3% dels vots, va criticar durament aquesta acció.

El cop d'estat anunciat aquest dimecres no és el primer que viu el Gabon, ja que el gener de 2019 un grup de militar van intentar derrocar el govern mentre el president Bongo estava al Marroc. Els instigadors van ser posteriorment detinguts.

Ali Bongo es troba al capdavant del poder des del 2009, tot i que la família Bongo ostenta la presidència del país des del 1967. El pare d'Ali Bongo, Omar Bongo, va ser president durant 42 anys fins que el seu fill va prendre el relleu.