Un antic alt càrrec de l’administració de l’ètnia armènia de l’Alt Karabakh ha denunciat a l’agència Reuters que prop de 100 persones han mort i centenars més han resultat ferides en aquesta regió que es vol independitzar de l’Azerbaidjan. Les tropes de Bakú, van llançar aquest dimarts una «operació antiterrorista» amb bombardejos d’artilleria i drons sobre la capital, Karabakh, i diversos punts pròxims a l’anomenada línia de contacte que separa les parts des de l’armistici del novembre del 2020. 

«Es tracta d’una gran guerra: L’Azerbaidjan ha iniciat una operació en tota regla», ha declarat a Reuters des de Karabakh Ruben Vardanyan, excap del Govern de la regió separatista. «Es tracta bàsicament d’una típica operació de neteja ètnica», ha afegit. «Ja hi ha centenars de ferits i prop de 100 morts», va afirmar. «Tothom ho ignora: Rússia calla, però Occident també».

L’Azerbaidjan rebutja les acusacions que el seu objectiu sigui netejar ètnicament Karabakh i afirma que protegirà els drets dels civils d’ètnia armènia de la zona en virtut de la seva pròpia Constitució. Tot i això, afirma estar decidit a eliminar les estructures polítiques i militars de la regió separatista.

Crida a refugiar-se

L’Ajuntament de la capital separatista de l’Alt Karabakh, Stepanakert, ha demanat dimecres als seus habitants que es refugiessin i no fugissin, un dia després que l’Azerbaidjan iniciés una operació militar a gran escala en aquesta regió disputada amb Armènia.

«No hi ha necessitat de sortir de moment, els demanem que respectin les normes de seguretat i es mantinguin als soterranis i els refugis antiaeris», ha advertit l’Ajuntament en un comunicat que afegeix que «proporcionaria més informació si fos necessària una evacuació». Les autoritats separatistes armènies de l’Alt Karabakh també van organitzar dimecres una reunió d’emergència del Consell de Seguretat de la regió secessionista. A la reunió, els representants dels separatistes armenis van lamentar que «la resposta de la comunitat internacional a la situació (...) hagi sigut insuficient, amb falta d’accions concretes», segons un comunicat publicat a X (antic Twitter) pel Ministeri d’Afers Estrangers de les autoritats secessionistes.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus, encarregat d’una missió de manteniment de la pau a l’Alt Karabakh des de l’última guerra el 2020, va anunciar el dimecres que havia evacuat «més de 2.000 civils» de les zones més perilloses de la regió, «inclosos 1.049 nens».