La policia de Berlín ha detingut aquest dijous dos activistes de Letzte Generation (Última generació) quan estaven tacant amb pintura taronja la Porta de Brandenburg, dos mesos després que simpatitzants d’aquest moviment pel clima causessin en una acció similar danys estimats en almenys 115.000 euros.

«La Porta de Brandenburg torna a tenyir-se de taronja. El monument nacional, ara també monument al fracàs en la catàstrofe climàtica», van titular per la seva banda els activistes en un comunicat en què informaven de la seva acció. Van precisar que simpatitzants del moviment s’han adreçat avui a la Porta de Brandenburg amb pinzells i cubs plens de pintura taronja i van començar a pintar d’aquest color el costat oest d’aquest monument, declarat patrimoni històric, tal com van anunciar fa quatre setmanes.

La pintura taronja a la Porta de Brandenburg és «un monument d’advertència al fracàs del Govern de protegir els nostres mitjans de subsistència», «als milions de persones que pagaran amb les seves vides la nostra vacil·lació» i «a totes les persones que ja avui pateixen i moren per aquesta crisi totalment evitable», ha declarat Regina Stephan, activista d’Última generació.

«Encendre l’espurna de l’esperança»

Lilly Gomez, que també ha participat avui en la protesta, ha remarcat que la Porta de Brandenburg «representa més que cap altre monument a Alemanya grans i esperançadors punts d’inflexió en la història». «Protestem perquè sabem que el canvi cap a un abandonament de les energies fòssils és possible», ha dit, i ha afegit que el color brillant al monument té per objectiu «encendre l’espurna d’esperança» que necessita tothom «per avançar cap a un futur just i habitable».

Segons el diari local «Berliner Zeitung», la policia ha acudit ràpidament al lloc i va posar fi a l’acció de protesta. Així mateix, s'ha eliminat immediatament la pintura amb l’ajuda d’una màquina de rentada a pressió.

A l’anterior acció de protesta portada a terme el 17 de setembre passat, la policia va detenir 14 activistes. Els danys causats als pilars del monument van obligar a col·locar una bastida per aconseguir eliminar la pintura en un segon intent. El titular de Finances de Berlín, Stefan Evers, va xifrar els danys entorn de 115.000 euros i va afirmar que els autors n’haurien d’assumir els costos, perquè aquests no recaiguin en el contribuent.