Navàs s'afegirà a la llista, que creix dia a dia, de poblacions que abans de final d'any organitzaran consultes independentistes se-guint l'exemple d'Arenys de Munt. L'alcalde de CiU, Josep Oliva, ha exposat que és previst que en el ple de dijous s'aprovi donar suport a la iniciativa de l'entitat local La Ceba, afí a la CUP, que ha expressat la intenció de fer un referèndum per l'autodeterminació de Catalunya.

Es compta que CiU, ERC i els independents de Més Navàs, que sumen 11 dels 13 regidors del ple, votaran a favor de la consulta, mentre que el PSC ja ha manifestat que seguirà les directrius que li doni el partit a nivell comarcal i, o bé s'absentaran de la sala durant el debat i la votació de la moció, o bé votaran que no i argumentaran la seva posició, segons ha exposat el regidor Josep M. Santiveri. CiU i PSC governen plegats a Navàs. Per a Santiveri, l'impuls a la consulta independentista no ha provocat friccions entre els socis de govern. "Per a mi, l'important és el dia a dia de Navàs", ha dit el regidor.

En l'ordre del dia del ple ordinari de dijous ja hi consta una moció, proposada per l'alcalde, que té l'objectiu de donar suport a la consulta que ja es va celebrar el 13 de setembre a Arenys de Munt. Oliva exposa que, per respecte als seus socis socialistes, ha tingut "la prudència" d'evitar les crítiques al delegat del govern, Joan Rangel, i al govern de Zapatero, que inclouen mocions semblants presentades en altres municipis, però que no hi ha estalviat "el rebuig a l'intervencionisme ranci de l'advocat de l'estat".

Aquesta moció, però, ja es preveu que s'esmenarà, amb la participació d'ERC i Més Navàs, arran de la instància que La Ceba ha anunciat que presentarà avui a l'Ajuntament apuntant la intenció de convocar la consulta. Rafa Rodríguez, militant de l'associació que promou la cultura catalana (organitza el Correllengua i va muntar una marxa de torxes per la Diada), exposa que van decidir apuntar-se a organitzar una consulta "perquè teníem clar que era el moment d'actuar". L'entitat va demanar a la CUP (que no té representació al ple) que sondegés el suport que tindrien a l'Ajuntament i diumenge ja es va fer una reunió que va aplegar tots els partits, excepte el PSC.

L'objectiu de La Ceba i els partits que donen suport a la consulta és que, a partir que el ple es posicioni, es creï una gestora per tal que "hi puguin participar totes les entitats del poble, perquè siguem el màxim nombre de gent per fer anar a votar". I han mostrat la intenció que la consulta s'inclogui en el moviment impulsat en altres poblacions.