El representant del PSC a l'Ajuntament de Solsona, Josep Caelles, ha estat el primer de la Catalunya central a votar a favor de l'impuls de les consultes populars per a la independència de Catalunya. Caelles es va sumar a tots els grups polítics que conformen l'Ajuntament de Solsona (ERC, PSC, El Comú i CiU) en donar suport a la celebració d'un referèndum en el cas que alguna entitat o plataforma cívica de la ciutat la promogui en la votació de la moció que es va presentar al ple.

Per argumentar el vot, Caelles va puntualitzar que el document en cap cas no parla d'aprovar la independència, sinó del dret a decidir lliurement el que es vol ser. "El PSC de Solsona ha pensat que és una moció assumible, ja que tothom té dret a decidir el que vol, no només per la independència, sinó per voler ser un estat federal, constitucional...", va exposar.

Caelles, a més a més, va anunciar que, a títol personal, forma part de l'entitat Decidim.cat, la plataforma impulsora de la iniciativa, de la qual formen part alcaldes i regidors de tots els grups polítics que s'hi volen adherir.

El Comú es va expressar en una línia similar a la dels socialistes, mentre que ERC va defensar el dret a decidir la independència.

En la moció de suport a les consultes populars pel dret a decidir la independència que es va aprovar per unanimitat a Solsona, s'apunta que aquesta iniciativa "no ha de comportar cap tipus de conflictivitat social".

A banda de felicitar els ciutadans i representants municipals d'Arenys de Munt "per la demostració de civisme i democràcia participativa", el text del document diu que es dóna suport a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars exercint el dret a decidir, sempre que "es donin les condicions necessàries i hi hagi prou consens social i polític dels partits amb representació a l'Ajuntament". Precisament, el cap de l'oposició, Jordi Riart (CiU), va voler destacar aquest punt i es va preguntar si, en el cas que es faci la consulta, hi haurà prou consens entre el tripartit municipal (ERC, PSC, El Comú).