L

Escola taller de les valls del Montcau (Bages), l'escola taller Lluís Domènec i Montaner de Reus (Baix Camp) i l'escola taller de l'ajuntament de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) formen uns trenta joves en l'ofici de picapedrer. Es tracta d'un dels oficis artesans vinculats a la construcció que s'està perdent i que sobreviu gràcies a iniciatives, principalment municipals, de recuperació del patrimoni. A les valls del Montcau l'escola taller té com a finalitat recuperar construccions de pedra seca relacionades amb l'agricultura; a Reus els alumnes aprenen l'ofici mentre recuperen els pavellons modernistes de l'Institut Pere Mata, i a Cerdanyola rehabiliten l'església vella de Sant Martí.

El picapedrer és l'artesà que s'encarrega de treballar la pedra, escantonar-la per donar-li forma, polir-la o gravar-la en funció de les necessitats de cada construcció. Aquest professional és en perill d'extinció i són poques les empreses del país i poques les persones que s'han especialitzat en aquest àmbit.

A les escoles taller, els joves aprenen a fer servir les eines bàsiques del picapedrer, com el martell, el punxó i la traça. Es tracta d'una feina dura, diu un dels alumnes de l'escola taller de les valls del Montcau, Raschid Moumni, que explica que els primers dies es va donar "molts cops de martell a les mans" quan intentava picar la pedra. Malgrat aquesta duresa, Moumni està convençut que aprendre aquest ofici li servirà per tenir una bona sortida professional, perquè "hi ha molt poca gent que s'hi dediqui", diu.

El consorci de les valls del Montcau va posar en funcionament el maig de l'any 2008 una escola taller de picapedrers que culminarà l'any 2010 i que es complementa amb un mòdul de formació de treballadors forestals. Actualment s'hi formen vuit joves aturats.

Àdria Mazcuñán, directora de l'escola taller, explica que el projecte està estretament lligat a les iniciatives de recuperació del patrimoni de pedra seca dels municipis de Mura, Talamanca, Sant Fruitós de Bages, el Pont de Vilomara i Rocafort i Navarcles. Aquest és un territori ple de construccions que utilitzen aquesta tècnica, com els murs que contenien les feixes de les vinyes, les barraques de vinya o les tines. El consorci de les valls del Montcau està aprofitant tot aquest patrimoni relacionat amb l'agricultura per tal de promoure el turisme a la zona i per aquesta raó està impulsant-ne la recuperació. Per fer-ho, necessitava picapedrers i segons Àdria Mazcuñán, això va evidenciar la manca d'aquests professionals. Mazcuñán reconeix que la inserció laboral d'aquests joves no serà senzilla, ja que no hi ha empreses especialitzades que els puguin contractar.