L'equip de govern de Sant Joan de Vilatorrada, format pel PSC i ICV, ha anunciat la creació d'una nova ordenança d'ajut social que té com a objectiu donar un cop de mà a les famílies "que tinguin autèntiques necessitats per fer front als rebuts dels impostos", segons ha exposat el regidor d'Hisenda, Marcel Ribera. A hores d'ara encara s'ha d'acabar de definir la fórmula com s'aplicarà aquest ajut, però la voluntat és crear la nova ordenança abans que siguin d'aplicació les ordenances fiscals del 2010, que ja s'han aprovat en el ple.

El regidor d'Hisenda ha assenyalat que en les ordenances fiscals es poden aplicar bonificacions a les famílies nombroses o monoparentals, establertes "per la Llei catalana", però l'Ajuntament de Sant Joan pretén anar més enllà i ajudar, amb la nova ordenança, les famílies que "no només necessiten vals per a aliments, sinó que tenen dificultat per pagar l'IBI".

Els paràmetres per beneficiar-se de l'ajut d'aquesta nova ordenança es fixaran, segons ha explicat Ribera, d'acord amb els criteris que estableixin els Serveis Socials, "que són els qui disposen de la informació de les necessitats dels veïns", i s'hauran d'acreditar amb un informe. Per tal que l'Ajuntament pugui fer front a aquest ajut econòmic als veïns, caldrà habilitar una partida del pressupost municipal. Ara per ara, però, l'Ajuntament desconeix el nombre de veïns que puguin necessitar aquest ajut i, per tant, el volum econòmic que pot representar.

D'altra banda, Ribera ha afirmat que, pel que fa a les ordenances fiscals ja aprovades, "s'ha intentat posar-hi moderació", però també s'ha hagut de tenir en compte que "hem de garantir que el sistema funcioni. El que no podem fer és plantejar d'entrada uns números que ja sapiguem que ens portaran a un dèficit". Els grans trets de la nova proposta fiscal són mantenir el gravamen de l'IBI i incrementar el 2,5% els serveis de l'aigua i de les deixalles.

Gil Ariso, portaveu de CiU, a l'oposició, ha criticat que els tributs "que més pugen són, precisament, els tres dels quals no se n'escapa ningú de pagar", i considera que, per tant, "l'equip de govern no ha fet cap gran esforç de cara a la gent". Pel que fa al preu de l'aigua, Ariso retreu que no s'hagi negociat una rebaixa amb Aigües de Manresa i, pel que fa a la brossa, troba "contradictori" que "si ens vanagloriem de ser més eficaços, el cost s'incrementi".

CiU apostava per una "congelació total" dels tributs municipals, ja que "en anys de bonança hem dilapidat a tort i a dret; i, si ha- guéssim fet guardiola, ara tindríem un raconet per salvar la papereta a la gent".