Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) no està disposada a perdre la representació que tenia fins ara a l'Ajuntament de Callús, i ha reclamat als que fins a l'actualitat eren els seus tres regidors que retornin l'acta perquè puguin ser rellevats al consistori per membres de la formació republicana.

La direcció nacional d'ERC considera que l'acció que han dut a terme els regidors callussencs de passar-se al grup no adscrit posant de manifest el seu suport a Reagrupament -associació sorgida d'una escissió d'ERC- és un acte de transfuguisme i, sota aquesta valoració, el secretari de Política Municipal d'Esquerra, Marc Sanglas, amenaça de "denunciar-ho a la comissió de seguiment del pacte antitransfuguisme" si no abandonen el ple.

Tal com va informar Regió7 (vegeu edició d'ahir), en el darrer ple municipal Jaume Grau, Oriol Gómez i Ester Sàez, que fins ara eren representants d'Esquerra a l'Ajuntament de Callús, van comunicar formalment que es donaven de baixa el grup municipal d'ERC i alhora es donaven d'alta com a regidors no adscrits. En la moció que van fer pública també es posava de manifest que s'havia dissolt la secció local.

En aquest document, explicitaven que la seva decisió responia a la seva disconformitat amb la línia que està seguint Esquerra a nivell nacional, i alhora posaven de manifest el seu suport a l'associació Reagrupament.

Davant d'aquest fet, el secretari de Política Municipal va demanar ahir als tres regidors els retorns de les actes "perquè ja no militen sota les sigles per les quals van ser elegits". Marc Sanglas argumenta que "el partit ha confiat en aquestes persones, hi havia confiança i lleialtat mútua", però que "si en aquests moments aquestes persones han perdut la confiança en l'organització, han d'entregar les actes, perquè han vulnerat el principi de lleialtat política entre la nostra gent i l'organització".

Sanglas ha deixat clar que per a la direcció nacional d'ERC la posició dels tres regidors callussencs "es tracta d'un acte de transfu-guisme", motiu pel qual avisa que si no retornen les actes traslladaran la corresponent denúncia a la comissió pel pacte antitransfu-guisme i recorda que "en un cas similar", a l'Ajuntament de Matadepera (Vallès Occidental), els regidors "van tenir la dignitat de retornar-la" (vegeu desglossat).

En el document presentat al ple municipal, els regidors posaven en relleu que ERC "s'ha convertit en un partit nacionalista regionalista que ha renunciat a l'independentisme" i que "s'ha sotmès al nacionalisme espanyolista del PSC, acceptant que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma de règim comú".