El ple de l'Ajuntament de Santpedor ha aprovat per unanimitat la proposta de l'equip de govern d'ERC de crear una subvenció que eximeix de pagament un terç del rebut de l'impost de béns immobles (IBI) a les granges i coberts agrícoles. Aquesta subvenció es donarà d'ofici, de manera que en el rebut que es passarà als propietaris ja hi constarà el preu amb l'import disminuït.

Santpedor està actualment immers en el procés de revisió cadastral, i això comportarà que, a partir de l'any vinent quan ja estigui en vigor, els immobles destinats a explotació agrícola i ramadera que hi hagi situats en terrenys rústics passin a tenir una valoració cadastral, de la qual fins ara eren exclosos. El canvi té lloc a tots els municipis que han dut a terme la revisió cadastral a partir del 2006.

El regidor d'Hisenda, Xavier Masferrer, exposa que s'ha creat la subvenció atenent que es grava amb un nou impost un sector "que està molt feble", i recorda que ja en el ple del mes de setembre es va aprovar una moció d'Unió de Pagesos en què es donava suport a la pagesia. A més a més, també s'ha tingut en compte el fet que "molts dels municipis de l'entorn" van fer la revisió cadastral abans del 2006, per la qual cosa les granges i els coberts no paguen l'IBI. I l'equip de govern també era conscient d'aquesta "conseqüència col·lateral a la qual obliga la llei" per la polèmica que va aixecar arran de la revisió cadastral efectuada a Manresa.

Per aquest motiu, l'equip de govern d'ERC ha donat "importància" a l'afectació a la pagesia del procés de revisió cadastral. Al principi, es va intentar que s'apliquessin dos valors cadastrals diferenciats. Un de general, que s'ha situat en el 0,954 de coeficient, i un altre amb un gravamen del 0,60 per a les granges i coberts agrícoles. Però com que la llei no permet establir dos tipus de coeficient, sinó que marca que tothom s'ha de regir pel mateix, s'ha creat un reglament, amb una durada de 10 anys, que estableix la bonificació d'un terç de l'import de l'impost en els casos dels immobles agropecuaris que fins ara n'estaven exempts. Segons Masferrer, "no són grans quantitats" i subratlla que la bonificació no inclou ni les masies ni les indústries en terrenys rústics.

L'aigua puja l'1%

En el mateix ple també es van aprovar les ordenances fiscals per al 2010, que globalment s'han congelat. Només s'apuja l'1% el rebut del subministrament d'aigua (cosa que, segons el regidor, comporta un increment de 0,95 cèntims per a una llar mitjana) i també el cost de la residència d'avis.