El projecte per cobrir amb plàstics la muntanya de residus de salins de Vilafruns (Balsareny) és la inversió de més abast que preveu la Generalitat al Bages en els pressupostos del 2010. Uns pressupostos que creixen el 38% en aquesta comarca, el 275% al Berguedà i el 39,5% en el conjunt de les que formen l'àrea de Regió7, però que engloben nombroses inversions en execució o fins i tot ja realitzades.

Al cobriment del runam de Vilafruns el pressupost del Govern català preveu destinar-hi 6,3 milions d'euros, que suposen el 10% del total d'inversions previstes al conjunt de la comarca. En les cinc comarques només hi ha una altra obra -d'execució directa en el territori- que la superi en pressupost: la de la ronda sud d'Igualada (13,5 milions d'euros) que ja està en construcció i molt avançada.

A la Catalunya central és un pressupost molt marcat per les inversions en carreteres, però bàsicament en millores de les existents. Per exemple, la millora del ferm a la de Navarcles a Calders, la C-55 de Súria a Cardona, o la que va de Navès (Solsonès) fins al límit comarcal amb el Berguedà.

També s'hi posa de manifest el creixement de la demanda de places escolars, ja que en el conjunt de comarques s'hi preveuen una quinzena de centres (de nova construcció o ampliacions), algunes de les quals ja en execució. Entre les que hi ha pendents destaquen la construcció dels edificis definitius del centre de primària Ítaca de Manresa, Cal Soler de Sant Vicenç, Orriols Roca de Moià i la Doctor Ferrer d'Artés.

Per comarques, al Bages destaca la previsió d'una inversió de 7 milions d'euros en millores en el servei de Ferrocarrils, actuacions, però, que s'han de computar al conjunt de la línia Llobregat-Anoia (com l'adquisició de nous trens). No s'hi preveu, però, malgrat que era esperada, cap inversió per a la continuació de les obres -en execució- del nou hospital.

Al Berguedà, la major inversió l'acapara la construcció del nou edifici dels jutjats, al qual es preveu destinar-hi 3,1 milions d'euros. Al Solsonès, la de més abast és la construcció de la variant de Santa Susanna (Riner), amb 3,6 milions d'euros, i a l'Anoia, a banda de la ronda, la reforma de l'institut Milà i Fontanals (3,9 milions) i la de l'escola García Fossas (3,5).

Les diputades Judit Carreras (PSC), Laura Vilagrà (ERC) i Laura Massana (ICV) van defensar ahir en una compareixença conjunta les inversions previstes a la Catalunya central per l'increment que experimenten respecte de l'any anterior i perquè això es produeix "malgrat la previsió global de caiguda d'ingressos és del 24,4%".