Navarcles recuperarà l'antic mas Aguilar, tot i que a hores d'ara es desconeix quina utilitat se li acabarà donant a aquesta edificació del segle XVI. El que s'hi està realitzant és pràcticament una actuació d'urgència, per evitar que es continués malmetent fins al punt que gairebé no es pogués recuperar.

L'edificació tenia greus deficiències a la teulada i això comportava que hi hagués filtracions cap a l'interior de l'edifici, factor que n'estava accelerant la degradació.

El projecte que s'hi està executant, amb una inversió de 407.548 euros, permetrà consolidar l'estructura de l'edifici i mantenir-ne la imatge exterior, sanejada i rehabilitada. De fet, segons ha concretat el regidor d'Obres Públiques, Ramon Serra, a mesura que ha avançat l'obra "se'ns ha anat complicant" perquè l'estat de l'edifici ha sorprès negativament, "ja que estava molt pitjor del que semblava en un primer moment".

La intervenció consisteix en una renovació integral de la teulada, que ja se sabia que calia canviar completament, i se'n mantenen les quatre parets principals. És aquesta part de l'edifici, però la que ha plantejat més dificultats de les previstes. Segons ha explicat Ramon Serra, el fet que aquestes parets exteriors, malgrat el seu gruix, estiguin molt debilitades fa que s'hagi de construir tot un esquelet interior per "relligar" el conjunt de l'edifici: les quatres parets i els dos forjats (és de planta baixa i dues).

"Aconseguirem que preservi la imatge, però tota l'estructura és nova", destaca el regidor d'Obres Públiques. La teulada nova, més sòlida però alhora més pesada, també s'assentarà damunt d'aquest esquelet interior per deixar lliures de qualsevol càrrega les parets exteriors. El projecte que ara s'executa preveu també deixar l'espai per a la instal·lació d'un ascensor i acabarà amb el tancament de l'edifici, que quedarà buit per dins a l'espera que se'n defineixin els espais en funció de les futures necessitats.

Ramon Serra assegura que "no tenim res definit, però un cop consolidat queda clar que per dimensions i per ubicació -dins del nucli antic- ens obre força possibilitats".