Artés celebra aquest cap de setmana la cinquantena edició de la fira multisectorial, en què es preveu l'assistència d'entre 45.000 i 50.000 persones comptant dissabte i diumenge. L'automoció es presenta com un dels principals reclams del certamen, que disposarà d'una seixantena d'expositors, entre empreses i comerços, a banda de desenes de parades d'artesania, alimentació i productes diversos, que es distribuiran al llarg d'uns 40.000 metres quadrats entre el passeig Diagonal i els carrers Balmes, Barcelona, Girona i Montserrat.

El context de crisi actual feia témer per una disminució de la quantitat de firaires, segons ha admès l'alcalde, Damià Casas, i si bé "hi ha hagut algunes baixes", també vindran nous expositors, de manera que "el certamen es mantindrà en el mateix volum que l'any passat", tot i que, en part, la presència de firaires es pot haver vist beneficiada per una disminució del 10 % del preu per metre quadrat que han d'assumir cada un dels expositors.

La inauguració oficial de la fira es farà dissabte a les 11 del matí amb presència del subdelegat de promoció turística de la Generalitat, Jaume Font, acompanyat per les autoritats locals. Tanmateix, es faran diverses activitats paral·leles els dies previs al certamen, algunes de les quals es vinculen amb els 50 anys de la fira. Ahir al vespre hi havia prevista la presentació del llibre Artés i la Fira, de l'autor local Josep Girabal, que en repassa la història, i durant el cap de setmana, a Cal Sitges, es podrà visitar una exposició de retrats de tots els alcaldes que ha tingut la fira, una mostra dels cartells d'aquests 50 anys i una altra dels primers premis dels concursos de pintura ràpida. Entre els actes previs també destaca una xerrada sobre el futur de Catalunya amb el sociòleg Salvador Cardús, avui a 2/4 de 9 a Cal Sitges, i una altra, demà a la mateixa hora i el mateix lloc, sobre la crisi econòmica, amb l'economista Edward Hugh.

Com a novetats, la fira incorpora una exposició de vehicles històrics a la plaça de Sant Cristòfol, dissabte i diumenge, i un final de festa, diumenge al vespre, per commemorar els 50 anys, amb un espectacle de pintura i música al parc de Can Crusellas. El certamen també inclou, entre d'altres, una baixada d'andròmines i la nit de l'expositor, dissabte, mentre que per a diumenge hi ha prevista una ballada de gegants, una demostració de gossos ensinistrats i exhibicions de doma de cavalls i de dansa.