Casualitats de la vida, ahir al migdia, mentre es desplomava sobre el Bages el primer sol de justícia de la primavera, Artur Mas (CiU) i Joan Ridao (ERC), dos rivals polítics amb el denominador comú d'unes sigles catalanistes, van topar mentre passejaven i badaven al parc de Can Crusellas d'Artés, a aquella hora curull de visitants que tafanejaven tant la trobada de puntaires de la fira com altres propostes d'una convocatòria que aquest cap de setmana ha complert les noces d'or. Mig segle de vida d'una de les grans cites de la temporada firaire a la Catalunya central que va tenir un inesperat cara a cara entre els dos polítics, que es van saludar breument i de forma cordial en coincidir per sorpresa mentre eren reclamats per ciutadans que els volien saludar i, en no pocs casos, encoratjar de cara a futures conteses electorals. Mas i Ridao van atendre els mitjans i van avisar que qualsevol retallada que el Tribunal Constitucional executi sobre l'Estatut, aprovat pel Parlament de Catalunya i ratificat a les urnes, no tindrà cap mena de legitimitat.

L'alcalde Damià Casas i els seus homòlegs d'Avinyó (Josep Balasch), Navàs (Josep Oliva), Sallent (Jordi Moltó) i Talamanca (Josep Tarín), juntament amb altres polítics convergents de la comarca, van rebre Artur Mas al davant de l'ajuntament. Minuts després, davant de la nombrosa premsa reunida, va declarar que "cal tenir un contacte directe amb la gent, escoltar les persones que s'intenten guanyar la vida treballant".

En clau de política catalana, Mas es va referir a l'anunci que el President de la Generalitat, José Montilla, havia realitzat el dia abans a Pinós (Solsonès) manifestant el seu desig de continuar al capdavant del govern català després de les properes eleccions. "Hi té tot el dret", va explicar Mas, afegint que "és el mateix dret que té el poble de Catalunya de canviar de president". El líder convergent va assegurar que "hi ha molta gent, i no només del nostre partit, que reclama un canvi".

D'altra banda, Artur Mas va apuntar l'esperança que "si els socialistes catalans passen a l'oposició, tinguin el mateix sentit de país que hem mostrat nosaltres, i siguin capaços d'arribar a acords com nosaltres hem fet amb ells en un tema tan important com la Llei d'educació". Segons el candidat que va obtenir més vots en les eleccions passades, "entenc el to emotiu de Montilla i les seves raons personals per voler continuar presidint la Generalitat, però la realitat és la que és i, després de dos tripartits, les enquestes mostren un desig de canvi molt alt".

L'Estatut, punt de trobada

Pocs minuts de fer aquestes declaracions a la premsa, es va produir la trobada amb Ridao, que posteriorment també va parlar amb aquest diari sobre l'actualitat. Ambdós polítics van coincidir a avaluar la necessitat que el Tribunal Constitucional es pronuncïi sobre l'Estatut. Davant la presumpta imminència del pronunciament del TC, Mas va afirmar que "el procés està sent molt fatigós, ja veurem què passarà, si el Tribunal es passarà de frenada o no. Per a nosaltres, l'únic Estatut acceptable és el que va votar el poble de Catalunya. Si no és així, la democràcia quedarà tocada, escapçada".

Joan Ridao, per la seva banda, va apel·lar els partits polítics catalans a despullar les seves intencions quan es produeixi la sentència del TC. "Serà el moment de saber si volem saltar la paret perquè s'haurà arribat a la fit de l'atzucac autonomista o si ja ens està bé estar com estem". Sigui quin sigui el veredicte del tribunal, Ridao és conscient que afectarà les properes eleccions al Parlament català previstes per a la tardor. "Tombi la paret mestra o un envà, si es toca l'Estatut s'alterarà la voluntat del poble català". Malgrat la coincidència de parers amb Artur Mas, Ridao va apuntar que "em va sobtar que qüestionés la possibilitat que la presidenta del TC pugui fer servir el seu vot de qualitat".

La passejada dels dos polítics va augmentar la temperatura d'una fira molt concorreguda. Mas i Ridao van compartir unes hores amb els artesencs i es van interessar per les activitats que hi havia a peu de carrer i altres aspectes de la localitat. Poc després, al parc de Can Crusellas, mentre les puntaires plegaven veles, ja no quedava gairebé ningú. Mitja part per dinar i, a la tarda, un altre esclat de participació ciutadana.