Col·lectius i veïns de Navàs s'estan mobilitzant per evitar que l'antic cinema Espanyol vagi a terra. L'enderroc és un dels projectes que l'Ajuntament vol tirar endavant amb el segon pla anticrisi, ja que al·lega que l'edifici està en ruïnes, però la societat navassenca no ho veu gens clar. Primer va ser la CUP, després l'Associació Cultural La Ceba i ara han estat una colla de personalitats locals, entre les quals hi ha el dissenyador Jaume Gubianas i els historiadors Josep Maria Badia, Arcadi Vilà i Josep Serra, les que han fet entrar un manifest a l'Ajuntament reclamant que es "conservi, es restauri i es protegeixi" l'antic cinema.

En el manifest que han signat veïns rellevants del poble s'exposa que, de la mateixa manera que s'ha conservat la botiga de la Cooperativa, ara convertida en CAP, i el Cafè del Centre Republicà, que actualment és l'Escola de Música, el teatre-cinema del mateix centre també es pot rehabilitar. D'aquesta manera, "completaríem la recuperació de tot el patrimoni de dues de les entitats més significatives" de la història local: el Centre Nacionalista Republicà i la Cooperativa Obrera La Fraternitat.

El dissenyador Jaume Gubianas, un dels signants del document, ha explicat que han fet aquest pas per "parar la política de fets consumats" i per la "necessitat de dir que aquest edifici sí que té importància històrica". En el moment que l'Ajuntament va decidir enderrocar el cinema, l'alcalde de Navàs, Josep Oliva, va explicar que els informes tècnics "diuen que l'edifici està en ruïnes i, per tant, l'única cosa que es pot fer és enderrocar-lo, ja que el cost de reparació seria molt superior al de construcció d'un edifici nou". Oliva també va apuntar que l'edifici no es podia declarar bé patrimonial perquè "no té res que sigui protegible, ni per dins ni per fora".

La idea de fer desaparèixer l'antic cinema Espanyol o cinema del Centre -com s'anomenava abans del franquisme-, però, no ha agradat a una bona part de la societat navassenca. A banda dels historiadors, l'Associació Cultural La Ceba i sis entitats més també han fet entrat un manifest a l'Ajuntament demanant que s'aturi el projecte.

Els que van obrir la caixa dels trons, però, van ser els membres de la CUP, que van ser els primers a iniciar una campanya per salvar "un edifici històric". Com ja va informar aquest diari, l'al·legació que va fer la CUP es va desestimar (vegeu Regió7 del 25 de març). El partit, que no té representació a l'Ajuntament, no s'ha quedat de braços plegats i dimarts va fer entrar un altre text al consistori per mirar d'aturar l'enderroc. La CUP exposa ara que en el període d'al·legacions del pla urbanístic (POUM) ja van demanar que el cinema s'inclogués dins el catàleg de béns a protegir. Com que el POUM no està aprovat i l'al·legació no està resolta, la CUP entén que com que hi ha la possibilitat que el cine es declari bé protegit "aleshores no es pot enderrocar". Si es fes i es dóna alhora la raó de l'al·legació a la CUP, l'Ajuntament de Navàs hauria de reposar tot el que s'hagués enderrocat de forma íntegra.