L'Ajuntament de Navàs es vol donar un temps de marge davant d'un pronunciament definitiu respecte a l'enderroc de l'antic cinema Espanyol, després que diversos col·lectius i veïns del poble n'hagin reclamat la conservació pel seu valor històric i patrimonial (vegeu Regió7 d'ahir).

En un reunió mantinguda ahir al migdia entre representants d'aquests col·lectius amb l'alcalde, Josep Oliva, alguns regidors i tècnics municipals, es va posar de manifest per part de l'equip de govern (CiU i PSC) la conveniència de tirar l'edifici a terra avalant-se en informes tècnics que ho aconsellen pel risc que caigui tot sol. Per la seva banda, els detractors de l'enderroc consideren que, si hi ha voluntat, es pot trobar una solució temporal de manteniment de l'edifici i que, a la llarga, permeti rehabilitar-lo. "Sempre serem a temps de tirar-lo a terra", exclamava ahir Jaume Gubianas, i afegia que "ara es pot mirar d'apuntalar, i després ja es buscarà la manera de rehabilitar-lo segons l'ús que se'n vulgui fer". També l'historiador Josep M. Badia sostenia aquesta mateixa opció "seguint l'exemple del que s'ha fet amb la conservació del patrimoni del parc fluvial".

L'alcalde es va mostrar disposat a "fer un nou replanteig de la situació que doni peu a una reflexió definitiva i amb els criteris ben clars", però sense concretar en quins termes, i admetent que hi ha moltes dificultats per fer marxa enrere. I és que la proposta d'enderrocar el cinema Espanyol ja està aprovada "i ja estem dins del calendari d'execució". Els treballs ja haurien d'haver començat aprofitant 41.000 euros del total de diners del pla anticrisi que enguany corresponen a aquest municipi, però de moment estan en suspens per les crítiques que ha suscitat. La idea de l'Ajuntament era tirar l'edifici a terra, i més endavant construir-ne un de nou "mantenint el criteri estètic de l'actual", i amb intenció de destinar-lo a les entitats del poble, tot i que l'ús definitiu encara està per concretar.

Segons Oliva, "estem completament d'acord que és un edifici històric i emblemàtic, però la discussió no està en el per què caldria conservar-lo, sinó en el com", atès que tant els informes tècnics que va fer la Diputació de Barcelona fa 12 anys com els actuals "manifesten que la primera actuació que cal fer aquí és l'enderroc". L'edifici es va inaugurar el 1930, i durant els últims 20 anys només ha servit de magatzem municipal. "Ara està en ruïnes, i no sabem la imminència, però el perill que això caigui hi és", diu l'alcalde.

L'Ajuntament està disposat "a escoltar i raonar", i per això es tornarà a debatre la qüestió de l'enderrocament de forma definitiva, "però de cap manera no ens farem enrere si no disposem de garanties tècniques que ens assegurin que no hi ha cap mena de perill per a les persones".

L'alcalde entén que "la seguretat està per sobre del manteniment d'aquest patrimoni", i que també s'han de tenir en compte els criteris econòmics; "rehabilitar aquest edifici podria triplicar el cost de rehabilitació de l'escola de música que vam fer l'any passat", i que va ser de 200.000 euros.