La Fundació Alícia ha promogut durant els mesos de maig i juny un cicle de tallers adreçats als escolars del Bages amb l'objectiu d'ensenyar-los a identificar les varietats tradicionals d'enciams que es cultiven a Catalunya, i a partir d'aquí, poder elaborar diverses receptes gastronòmiques.

Els tallers porten per nom "Els enciams dels nostres avis", i pretenen fomentar entre els més joves unes varietats d'aquesta hortalissa pròpies de Catalunya i molt conreades tradicionalment, però que amb el pas dels anys s'han anat substituint per d'altres de més fàcil triatge al tractar-se d'enciams tancats, com ara l'enciam tipus 'iceberg'.

En aquests tallers, els alumnes han après tot el procés de preparació del producte un cop collit, des del seu triatge fins que és al plat a punt per menjar. D'aquesta manera, han pogut diferenciar tant els gustos com les textures que té cada una d'aquestes varietats, entre les que destaquen l'enciam escaroler, la llengua de bou, els tres ulls, o el carxofet. Així mateix, durant les pràctiques, els alumnes han omplert unes fitxes en què s'especificaven les característiques de cada una d'aquestes varietats, així com les seves preferències a l'hora d'escollir-ne una. En base a aquests estudis, els escolars han pogut elaborar les seves pròpies receptes gastronòmiques amb els enciams.

Els tallers s'han realitzat durant les darreres setmanes en diversos centres de primària d'arreu de la comarca.