El curs escolar que tot just s'ha acabat ha estat més convuls del que és habitual pels canvis que Ensenyament ha introduït en aspectes com el calendari, l'anunci de retallades i les mobilitzacions de mestres i professors, entre d'altres. Almenys aquest és el punt de vista del centres consultats per Regió7. Tots han coincidit que l'avançament de l'inici de classes el pròxim curs escolar, d'una setmana, els obligarà a pitjar l'accelerador per tenir-ho tot a punt el primer dia de classe: el 7 de setembre.

Les escoles públiques de Manresa treballaran els dies 1 i 2 de juliol, quan ja haurien d'estar de vacances, per preparar el curs vinent. És una feina "que necessita dies per fer trucades, reunions, parlar del tema de llibres, atendre els mestres nous, planificar activitats i tallers, i aquest any no els tindrem", apunta el director del col·legi públic Sant Ignasi de Manresa, Fernando López. Per salvar aquest escull el claustre va decidir treballar els dies 1 i 2 de juliol per "minimitzar aquesta afectació". També ens hem organitzat per anar fent coses a l'estiu i avançar la feina el màxim possible" perquè quan arribi el setembre ja només s'hagin de fer alguns retocs.

En termes semblants s'expressa la directora del CEIP La Sèquia de Manresa, Montse Feliu. El nou calendari, diu, "ens fa anar de bòlit, no ens ho posem fàcil, però hi ha bona voluntat. Treballarem fins al 2 de juliol. És lògic".

Des de l'Escola Joviat, centre concertat, Jaume Sensat assegura que aquest final de curs ha estat més intens, però "nosaltres ja estem acostumats a fer uns finals de curs llargs per preparar el setembre". Així, l'avançament de l'inici del curs escolar "no ens afectarà, hem d'anar per feina". Segons el seu parer, les famílies troben bé començar abans el curs.

El Pilar de Manresa també és una escola concertada, i els seus responsables consideren que el nou calendari ha comportat un problema d'organització perquè "hi ha força feina de planificació, s'ha de tenir tot preparat, parlar amb les famílies, tenir a punt el material. Sí que tocarà córrer molt", explica la seva directora, Pilar Sucarrats, "però be ho haurem de fer, i si no tenim prou hores n'hi haurem de posar més".

Vacances el febrer

El calendari del pròxim curs escolar tindrà una altra novetat destacada: les classes s'aturaran durant una setmana el febrer. Si l'avançament de les classes a principi de setembre satisfà les famílies, aquesta setmana més aviat les destarota, opinen responsables d'alguns centres d'ensenyament. Què faran amb els nens i nenes? Doncs les escoles tampoc no ho saben. En el cas del col·legi Sant Ignasi el centre tancarà: "es tanca l'escola i ja està", diu López. El mateix que La Sèquia, tret que les associacions de mares i pares d'alumnes de les escoles no organitzin activitats paral·leles per als alumnes durant aquests dies de febrer. En aquest sentit, el departament d'Ensenyament ja ha fet la convocatòria d'ajudes per a totes aquelles AMPA que vulguin organitzar activitats alternatives durant aquesta setmana. "Tot i així, se suposa que els pares hauran de pagar alguna cosa", fa notar López. També destaca que l'any vinent aquesta aturada "pot anar bé perquè les vacances de Setmana Santa queden més enllà, però quan estiguin a tocar unes de les altres ja veurem què passa".

D'aquesta setmana del mes de febrer, Jaume Sensat, de l'Escola Joviat, deia que "nosaltres procurem convertir qualsevol problema en una oportunitat. Aquesta setmana ens permetrà fer un seguiment més acurat de com va el curs per fer reprogramacions i avaluar resultats. Ja ho fèiem fins ara a meitat de curs, però amb aquesta setmana ens serà més fàcil". Precisa que són els alumnes els que no aniran a escola, però que cada centre pot decidir laboralment què li convé més. "Nosaltres", en referència al professorat, "serem al centre per fer les revisions que facin falta, i perquè quan torni els alumnes tinguin els curs preparat i l'aturada no sigui tan brusca".

En el cas de l'Escola Joviat en particular també tenen previst organitzar activitats per als més petits. Llavors ja serà decisió dels pares apuntar-los-hi o no.