Talamanca reconvertirà l'ermita de Santa Magdalena, que data del segle XII i que actualment està en ruïnes, en un centre per explicar la guerra de Successió, centrat en els fets de la batalla que va tenir lloc en aquest municipi.

Va ser la darrera que van guanyar els catalans abans de la desfeta de l'Onze de Setembre. Un dels objectius de l'Ajuntament de Talamanca ha estat situar el poble al mapa aprofitant el seu passat històric. "Volem substituir el refrany 'Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort' per 'tres pobles de bona sort'", afirma l'alcalde de Talamanca, Josep Tarin.

Per aquest motiu el consistori impulsa un pla que inclou cinc projectes d'atracció de turisme, la majoria dels quals giren al voltant del 1714. Els projectes són valorats en 997.760,10 euros, dels quals la Generalitat aporta el 55 % a partir del programa Viure al poble, del departament de Governació i Administració Local.

L'ermita també inclourà exposicions i audiovisuals al voltant de la vinya i de l'arquitectura popular del vi. De fet, l'edifici restaurat es convertirà en un mirador des d'on es veuran set terrasses de vinya amb barraques i parets de pedra seca que encara s'hi conserven. Tarin assegura també que el centre es convertirà en la "porta nord" del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. De moment, es preveu que el centre estigui operatiu el segon semestre del 2012, però com que el pla s'ha demorat un semestre -havia de començar a principi d'aquest any-, "és molt probable que s'acabi l'any 2013".

El segon projecte comporta l'adequació del castell de Talamanca, des d'on l'exèrcit català controlava el decurs de la batalla. En concret, la sala d'armes serà un lloc d'interpretació de la guerra de Successió des d'un vessant generalista. A part, s'està instal·lant un ascensor a la planta baixa del castell que permetrà als minusvàlids l'accés al pis superior. Ara bé, l'ascensor no entra dins la subvenció de Governació. L'alcalde preveu que l'11 de setembre s'inaugurin les visites amb públic. Al davant s'aixecarà un monument a càrrec de Jaume Soldevila dedicat als herois de la batalla, previst per a final d'any.

El tercer projecte és un conveni de 25 anys que el consistori ha signat amb el bisbat de Vic, propietari de l'església parroquial. El conveni obliga el bisbat a obrir el recinte les 24 hores -ara és tancat excepte quan hi ha missa- i l'Ajuntament a instal·lar un cancell de vidre a l'entrada i a reformar-ne el cor i la il·luminació. Així, els visitants podran veure l'interior de l'església sense haver-hi d'entrar. L'alcalde pensa que les obres s'acabaran a mitjan any vinent.

El quart projecte és un itinerari pel poble que passarà pel castell, l'església, dues zones amb arbres monumentals -el roure de la Quintana i el Negumo de la Font-, una tina -símbol del passat vinícola-, una cantera a la plaça de Saldoners i una era de batre a la plaça de la Creu. L'itinerari ocuparà entre quatre i sis persones com a guies.

Finalment, com a cinquè projecte, Talamanca aixecarà als prats del Rector un centre hípic que doni descans als cavalls. "Aquest centre unirà el Vallès amb el Bages a cavall a través del Parc Natural", afirma Tarin. Aquest projecte estarà enllestit l'any 2012.