La directora dels Serveis Territorials d'Educació de la Catalunya central, Dolors Collell, va anunciar ahir que l'escola pública Sant Jordi de Navàs incorporarà la secundària a partir del curs 2011-2012. L'anunci d'Educació posa punt final a una reivindicació que el poble arrossegava des de feia quatre anys. Fins ara, els alumnes que volien estudiar la secundària en un institut públic s'havien de traslladar a Puig-reig o Sallent, ja que Navàs només tenia oferta de secundària concertada.

El model de centre que l'Ajuntament de Navàs i el departament d'Educació van acordar ahir correspon a una tipologia que estableix la nova Llei d'educació, aprovada l'any passat, que s'anomena institut-escola. Collell va especificar que es tracta de tenir "un únic projecte educatiu des dels 3 anys fins als 16". Navàs serà el primer municipi del Bages que provarà el nou model, després que la Generalitat hagi posat en marxa aquest curs una desena d'instituts-escola a tot Catalunya, com el de Castellterçol.

Físicament, però, els estudiants d'infantil i primària no estudiaran en el mateix recinte que els de secundària. A llarg termini, és previst construir un edifici destinat a l'ESO en un solar que hi ha a tocar del pavelló i que ja és previst en el pla urbanístic que s'està acabant de tramitar. Perquè les classes pu- guin engegar el curs vinent, però, el departament instal·larà mòduls prefabricats en uns terrenys que hi ha entre l'estació d'autobusos i el passeig de Ramon Vall i que el consistori ja va cedir al Govern fa uns quants mesos.

Els primers que estrenaran els mòduls seran els estudiants que aquest curs acabaran sisè, ja que el centre arrencarà amb dos grups de primer d'ESO. Dolors Collell va explicar que, de curs en curs, s'afegiran els altres grups. La directora territorial d'Educació també va avançar que la previsió és que la Generalitat comenci a instal·lar els mòduls "el proper estiu" per a tenir-los llestos el setembre del 2011.

Les eleccions "no afectaran"

El director general de Recursos del Sistema Educatiu del departament d'Educació, Camil Fortuny, va assegurar en la reunió d'ahir que les eleccions a la Generalitat d'aquest diumenge "no afectaran" l'acord que el departament ha segellat amb el consistori de Navàs i amb els representants de l'escola Sant Jordi i de l'Ampa. "El procés ja està iniciat i ara els documents ja estan signats. Les administracions no s'aturen amb les eleccions i, independentment dels resultats que hi hagi, l'institut-escola de Navàs és un tema que ja no té marxa enrere", va dir Fortuny.

Tot i això, Dolors Collell va reconèixer que "ara per ara es fa difícil dir" el temps que la secundària haurà de funcionar amb mòduls prefabricats i quan es podrà aixecar l'edifici definitiu, però va afirmar que "hi continuarem treballant". A més, Collell va assegurar que "els mòduls no afecten la qualitat de l'educació".