Santpedor tornarà a tenir Pastorets per Nadal, després que trepitgessin els escenaris del poble per últim cop el 1997. Se'n faran dues funcions a Cal Llovet, el dia de Sant Esteve a les 6 de la tarda i per Cap d'Any a les 8 del vespre, en aquest cas amb una botifarrada de comiat per als assistents.

La idea de recuperar els Pastorets va sorgir a començament d'any per iniciativa de Berta Fortó, una veïna del poble que es declara "molt aficionada al teatre", i "amb el boca-orella es van anar engrescant altres veïns i gent que ja n'havia fet", fins que el setembre van començar els assajos. Al gener, els Pastorets de Santpedor es volen constituir com a entitat.

Com ja s'havia fet als anys 90, els Pastorets es representaran a Cal Llovet, i involucraran cap a mig centenar de persones, una part de les quals ja hi havien participat en etapes anteriors. La interpretació es basarà en algunes adaptacions fetes per Berta Fortó, tot i que "dirigim l'obra entre tots", explica ella mateixa, i incorporaran els anomenats cuplets, unes historietes satíriques en vers que parlen del poble i que ha escrit expressament una veïna de Santpedor. En total, la funció s'allargarà poc més d'un parell d'hores.

Amb aquest nou impuls dels Pastorets, Santpedor recuperarà una activitat que havia estat molt tradicional al poble tenint en compte que, com a mínim, ja se n'hi feien a començament del segle passat, tot i que no han mantingut una continuïtat, sinó que s'han anat representant per etapes. L'últim període sense funcions ha estat un dels més llargs, de tretze anys de durada.

Una història amb etapes

Els Pastorets de Santpedor tampoc no s'han mantingut sempre fidels a Folch i Torres.

Segons consta a Santpedor. Història en imatges, 1893-1976, les primeres representacions les organitzava Acció Catòlica en un espai als baixos de la parròquia, i un cop inaugurada, es van traslladar a la nova escola dels Hermanos. Segons sembla, aleshores s'interpretava L'Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies, a càrrec d'actors íntegrament masculins, fins que el 1954 la Mare de Déu i els dos arcàngels ja van ser noies. Anys després, els Pastorets haurien deixat de fer-se fins que a mitjan anys 70 se'n van reprendre les funcions a càrrec del grup Terra Nova, però amb text de Folch i Torres i ubicats a Cal Nat. L'any 84, aquest mateix grup va recuperar L'Estel de Natzaret, que es va mantenir fins al 87, tot i que entremig es va canviar Cal Nat pel Local de la Vila, i Terra Nova es va reorganitzar i es va transformar en Xin Xin Xàfec. Alguns problemes en l'estat del local van tornar a deixar el poble sense Pastorets, fins a l'etapa entre els anys 1995 i 1997, en què el grup de teatre La Tramoia els va recuperar, amb text de Folch i Torres a Cal Llovet. El seu director, Domènech Rubís, diu que es van deixar de fer per una qüestió "logística".

Les entrades anticipades ja es poden adquirir per 6 euros a les llibreries El Timbaler i l'Horitzó. A la taquilla costaran 8 euros.