Súria va lamentar ahir la pèrdua del qui fou propietari dels terrenys on s'ha aixecat el barri de Salipota d'aquesta localitat, Josep Canudas i Codinach, que va morir durant la matinada a l'edat de 80 anys. El funeral se celebrarà aquest migdia, a 2/4 d'1, a l'església de Santa Bàrbara de Salipota.

Des que es va conèixer de bon matí, la notícia de la mort de Canudas va ser molt sentida en el conjunt de la població, especialment al barri de Salipota, on residia i al qual sempre havia estat molt lligat com a propietari del mas Salipota, on encara vivia, i dels terrenys del voltant. I és que el barri deu la seva existència a la flexibilitat que Canudas sempre va mostrar a l'hora de negociar la venda dels terrenys, tant amb l'Ajuntament com amb la mina, que als anys 50 van impulsar la construcció dels primers habitatges al voltant del mas després de diversos intents frustrats de compra de solars a propietaris d'altres indrets. L'alcalde de Súria, Antoni Julián, va corroborar ahir la bona predisposició de Canudas, a qui definia com una persona "molt honesta i sincera, amb qui sempre vam arribar a bons acords perquè mai no va ser gens especulador".

Amb el seu caràcter reservat però "molt benevolent", Josep Canudas es va guanyar la popularitat i l'estimació del barri i de tots els suriencs, va explicar ahir la presidenta de l'Associació de Veïns de Salipota, Mònica Navarro, que va destacar "la valentia" amb què Canudas sempre s'havia involucrat en el barri, "sobretot a l'inici, en què defensar els interessos dels veïns no era tan fàcil com ara. Per això sempre serà un referent". I és que Josep Canudas havia estat un dels fundadors de l'associació de veïns i també un impulsor de l'associació de mares i pares del col·legi Mare de Déu de Montserrat. Com a mostra de gratitud per aquesta implicació, fa un parell d'anys que els veïns del barri li van fer entrega d'una placa, i fa un temps que estan negociant amb l'Ajuntament poder batejar amb el seu nom la pista esportiva que s'ha construït a Salipota.

Josep Canudas també va ser jutge de pau de Súria als anys 60.