Nou moviment en el convuls panorama preelectoral de Moià. Després de l'intent frustrat d'una candidatura unitària que aglutinés les forces d'esquerres sota un nom genèric, ara s'ha formalitzat una llista independent que es vol obrir el seu espai entre la que presentarà el PSC i la que es pretén formalitzar des d'ERC.

La nova candidatura, que concorrerà a les eleccions municipals amb la denominació Entesa per Moià, serà encapçalada per Ramon Crespiera, actualment regidor de l'oposició a l'Ajuntament pel MAP.

Crespiera ha remarcat que la nova formació independent neix de la "inquietud individual d'un grup de moianesos" que han entrat en contacte durant les negociacions frustrades per una llista unitària, però aglutinarà alguns dels que han estat els membres més actius tant del MAP com de la plataforma Moià Diu Prou!

De fet, ja s'han fet públics els noms d'una vintena de persones que integraran la candidatura darrere de Crespiera -tot i que encara no se n'ha establert l'ordre-, i entre ells hi ha tres dels regidors que formen part actualment del grup municipal MAP-ERC -Elvira Permanyer, Carme Bermúdez i Alfons Gisbert-, Laura Camí (que n'havia format part en el mandat anterior i que també ha estat 4 anys jutgessa de pau) i la persona que ha actuat com a portaveu de la plataforma reivindicativa, Llorenç Fort.

Entesa per Moià intenta recollir parcialment l'intent d'una força d'unitat independent després que la proposta no arribés amb plenitud a bon port, ja que des d'ERC es va anunciar que es volia fer una llista pròpia -tot i que amb marca blanca-, i davant la fragmentació el PSC també va optar per fer la seva llista.

Alhora, la nova candidatura agafa la bandera de les principals demandes que feia la plataforma Moià diu Prou! quan va promoure les negociacions per una candidatura conjunta de les forces d'esquerra. Un dels objectius principals si obtenen prou representació a l'Ajuntament serà el d'intentar fer realitat un govern d'unitat per fer front a la greu situació econòmica del consistori. Un govern que inclouria CiU, perquè, segons Crespiera, "davant d'aquest panorama caldrà treballar tots junts", però "sempre que això no suposi haver de pagar el preu de tapar la gestió que s'ha fet fins ara".

Els impulsors de la llista presenten com a principal aval "les nostres experiències professionals, associatives i polítiques".

Entre els eixos programàtics bàsics d'Entesa per Moià hi ha el de "fer de la participació ciutadana la base del treball municipal"; prendre un compromís ferm de facilitar "informació puntual, clara i veraç de tota l'activitat municipal"; i fer prevaldre l'austeritat en totes les activitats municipals, "perquè si sempre cal fer un bon ús dels diners aportats pels contribuents, en moments de crisi i en l'especial situació crítica de les nostres finances és encara més necessari".

El candidat de la nova formació independent, Ramon Crespiera (1945), viu a Moià des de fa 27 anys i hi ha treballat durant 16 com a director de banca. Anteriorment havia viscut a Manresa, on havia format part d'Òmnium Cultural i de l'AMPA de l'escola Flama.

A Moià també ha desenvolupat una trajectòria en el món associatiu, primer com a membre de la junta de la llar de disminuïts psíquics Avets, i posteriorment com a membre fundador de Moianès Solidari, entitat de la qual ha estat president.

Actualment jubilat, Ramon Crespiera va entrar en la política municipal en l'actual mandat integrat en la llista de MAP-ERC -que va quedar a l'oposició amb cinc regidors-, des de la qual ha fet sobretot seguiment de les finances municipals.