Més d'una dècada després de la seva adquisició com a edifici municipal, Cardona va reobrir ahir l'edifici gòtic del Palau Graells, reconvertit en nova seu de l'arxiu històric local.

Un equipament que, segons l'alcalde cardoní, Josep Maria Sala, referma la que ha estat una de les potes principals de l'aposta política del consistori cardoní: la recuperació i divulgació del seu ric patrimoni històric, i en aquest cas documental.

Per celebrar el renaixement d'un edifici noble com el Palau Graells -conegut també amb el nom de Palau Aguilar-, es va organitzar una inauguració solemne amb la presència del President de la Generalitat, Artur Mas.

Mas va destacar de la seva visita a Cardona que era "un exemple excel·lent del que ens cal a la Catalunya d'avui". Una combinació "d'història i patrimoni", però també d'"empreses amb bons projectes per tirar endavant la nostra economia". El President va fer aquesta reflexió, ja que el seu periple cardoní va passar primer pel nou arxiu històric i, posteriorment, pel nou centre de producció de l'empresa Compacthabit, que centra la seva activitat en la construcció d'edificis a partir de mòduls de formigó habitables, acabats i equipats a fàbrica.

Un gran fons documental

El Palau Graells és un edifici del segle XVI que va passar a mans municipals a final de la dècada dels 90 i que ha estat objecte d'un lent procés de recuperació dividit en dues fases. Consta de planta baixa més dues dotat d'espais exteriors però ubicat en una zona molt complexa -a la part sud del nucli urbà-, ja que salva un fort desnivell. La planta baixa s'ha habilitat com a zona de recepció, i l'arxiu pròpiament dit es concentra a les dues superiors.

La primera disposa d'una àmplia sala amb molta entrada de llum natural destinada a la consulta dels documents i al despatx de l'arxiver municipal. En aquest mateix nivell hi haurà una primera zona de dipòsit documental -on es guarda el fons històric.

La planta superior té una distribució molt similar. Hi ha el segon espai de dipòsit de documents i disposa d'una gran sala noble, que l'Ajuntament ha decidit destinar a seu oficial de la fundació privada Cardona Històrica, creada fa uns anys per l'Ajuntament per promoure la recuperació i gestió del patrimoni històric de la vila ducal. D'aquesta sala destaquen les pintures murals, que daten del segle XIII i que són un valuosa mostra de la pintura gòtica profana catalana.