Callús podrà gestionar 70 fanals que té instal·lats a la carretera de Cardona. L'empresa Webdom, filial de la bagenca dedicada a les energies renovables Domini Ambiental, ha desenvolupat d'acord amb l'Ajuntament un projecte que preveu la possibilitat no només de fer un canvi de les làmpades de sodi (llum groga) al leds, sinó de fer un nou sistema de gestió de la il·luminació que permetrà, a part del control fanal per fanal, tenir-la controlada des d'un tablet o tauleta digital. El projecte, que es troba en una fase avançada d'execució, es podria posar en marxa en les properes setmanes. De moment, el que ja és visible és el pas de les bombetes de sodi al led. La idea es va presentar ahir al migdia a l'Estany en el decurs d'una jornada per a empreses i ajuntaments que va convocar la Diputació per exposar els avantatges de la nova tecnologia led.

Eduard Perramon, director general de l'empresa Webdom, va explicar que el projecte té com a aliat la tecnologia ja instal·lada a Callús. Aquesta població té cablatge amb fibra òptica a tots els carrers, fet que ha permès que als fanals hi arribi informació digital. Poden desenvolupar un sistema que converteixi el senyal elèctric en un senyal ethernet i a l'inrevés s'aconsegueix poder donar informació als fanals des d'un punt de programació. Així, la regulació dels fanals no és general, ni respon només a una qüestió horària, sinó a d'altres paràmetres.

Cada fanal té el seu règim d'il·luminació, cadascun està regulat en hores d'ús i en potència, però, a més a més, també ho està en funció de la llum solar (que també pot marcar les hores d'inici de funcionament i final i regular les intensitats de llum). A part d'aquest detector solar, Webdom també està plantejant la possibilitat de col·locar a cada fanal un detector visual, amb la qual cosa es podria augmentar o reduir la intensitat quan s'observés, per exemple, la presència d'un vehicle.

Webdom, segons ha explicat a aquest diari Eduard Perramon, ha pogut desenvolupar el seu projecte empresarial a Callús gràcies a la col·laboració que hi ha trobat. Fa quatre anys que hi estan treballant, i la cirereta del pastís serà que no només es podrà controlar la gestió de la il·luminació des d'un tablet, sinó que, a més a més, es podrà instal·lar una pantalla a l'ajuntament a través de la qual s'informi del consum dia a dia de l'energia elèctrica, de l'aigua, del gas i de les energies alternatives que hi hagi a Callús (en aquests moments hi ha una caldera de biomassa a les escoles velles, que acull el Casal d'Avis).

L'alcalde de Callús, Sergi Pérez, va mostra el seu poble com un laboratori per al desenvolupament de noves tecnologies que ens permetin ser més eficients i nets des del punt de vista energètic. Utilitzant un anglicisme, Pérez va definir Callús com un citylab.