El llop ha arribat al Moianès. De fet, ja es tenia coneixement que ho havia fet els anys 2002 i 2003, poc abans que la Generalitat reconegués oficialment, el 2004, el retorn d'aquesta espècie al Pirineu català, 70 anys després de la seva extinció. Ara, un exemplar de llop, o potser més d'un, procedent de la serra del Cadí-Moixeró, ha tornat a fer del Moianès un lloc de pas i ha atacat en dues ocasions un ramat d'ovelles de Castellterçol. Són els únics atacs de llop de què es tenen constància a tot Catalunya tant el 2010 com el 2011.

El primer cas va succeir el novembre passat, quan, de matinada, un llop va degollar set ovelles i en va malferir cinc més, a la finca del Gironès de Castellterçol. Els agents rurals van localitzar a la zona excrements frescos de llop, amb restes de sang i llana. L'ADN va confirmar que eren de llop.

El propietari del ramat, Dirk Madriles, va decidir aleshores portar les ovelles a casa seva, a la finca de la Ginebreda, també a Castellterçol. "A casa hi tenim els gossos, hi ha llum elèctric, estem més propers al poble... Vaig pensar que estaríem més segurs", explica Madriles. Per sorpresa seva, però, el febrer passat, una altra ovella del ramat apareixia degollada, i els agents rurals van confirmar que es tractava d'un nova acció de llop.

En ser una espècie protegida, el departament d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat ha iniciat els tràmits per indemnitzar el ramader afectat, segons van confirmar ahir fonts del Govern. També se li entregarà un gos mastí dels Pirineus per protegir el ramat.

La Generalitat sempre ha considerat la reaparició del llop a Catalunya com "una bona notícia", ja que "enriqueix la biodiversitat del país" i demostra que ofereix "unes condicions d'hàbitat necessàries" gràcies a les polítiques de conservació i recuperació naturals durant molts anys. Per aquest motiu, la Generalitat recorda que disposa d'una línia d'ajuts econòmics pels danys que aquest animal depredador pugui causar als ramats, com és el cas del de Castellterçol.

Els primers indicis de la reaparició del llop es remunten al 1995, quan l'animal hauria arribat a la serra del Cadí-Moixeró procedent dels Apenins italians, travessant els Alps marítims francesos. Des que el 2004 es va reconèixer oficialment la reintroducció de l'espècie a Catalunya, la Generalitat ha fet cada any un seguiment de l'espècie. La seva presència es concentra sobretot a la serralada del Cadí, concretament a les comarques del Berguedà, el Solsonès, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès.

Durant l'últim any, el 2010, els agents rurals han trobat tres rastres a la neu susceptibles de llop, al Berguedà, al Solsonès i a la Cerdanya. També es van fer vuit observacions possibles de llop, cinc de les quals de probables, a l'Alt Urgell, al Berguedà i al Ripollès. A més, també s'han recollit quatre mostres positives de llop (tres d'excrements i una de pèl). Per últim, es va trobar un llop mort, per causes naturals, al paratge de Sant Salvador de la serra del Cadí, al municipi de la Vansa-Fórnols, a l'Alt Urgell.

Tot i que la seva presència es concentra en aquesta zona, també poden fer incursions de curta durada seguint les serralades fins al sud, al Moianès i a les Guilleries. Els anys 2002 i 2003, per exemple, van arribar a prop de Moià, un cas que ara s'ha repetit a Castellterçol.