Per acabar de convèncer els joves estudiants de la FUB i l'EPSEM participants al programa Universitat Emprèn de les virtuts de l'emprenedoria, els organitzadors del guardó van convidar ahir l'empresari manresà Josep Tragant a explicar el seu exemple d'iniciativa empresarial. Tragant va fundar fa quatre dècades Constructora d'Aro i des de fa quatre anys impulsa un nou projecte empresarial, Compact Habit, que ha merescut el reconeixement del sector de la construcció i de l'administració. I el més important, encara: contractes.

Tragant va explicar al jove auditori el procés de creació de Compact Habit, i va donar alguns consells als aprenents d'emprenedor. L'empresari va revelar que quan va presentar el projecte a la seva família va veure-hi reticències pel risc que suposava apostar per la fabricació en sèrie d'habitatges. Va ser una de les seves joves, va recordar, la que va vèncer els peròs de la família recordant la necessitat, avui, de l'emprenedoria.

Tragant diu estar avui "moderadament" content del resultat de Compact Habit, un adverbi de cautela que utilitza tenint en compte les incògnites dels temps que corren. "Hem fet un pas molt seriós en el món de la construcció", va dir Tragant, que va animar els joves a seguir el seu propi camí emprenedor. Després d'avançar a l'auditori que projecta cons- truir una màquina per calcular el risc sísmic de les construccions, va afegir alguns consells. Com no refiar-se de cap finançament extern. "Només pots comptar amb el teu esforç, el de la família i els amics". Els amics de la banca?, li van preguntar. "No, vull dir els amics de veritat".

Tragant va assegurar que emprendre és "emocionant" i que s'ha de "viure amb intensitat". I va recordar als estudiants que "un emprenedor no s'arronsa mai, perquè encara que facis alguna cosa malament, si ets de debò emprenedor no claudicaràs". "Un emprenedor és d'acer", els va dir.