El nou govern de Sant Vicenç de Castellet ha anunciat un trencament de les relacions oficials amb la parròquia del poble "pel cúmul de tensions" amb el seu rector, David de Vargas. La decisió s'ha pres per un temps indefinit, i "mentre no s'observin mostres d'un canvi d'actitud per part seva o se substitueixi el rector, ens mantindrem al marge d'aquestes relacions", ha explicat l'alcalde de Sant Vicenç, Joan Torres.

De fet, en aquest municipi les vinculacions entre Ajuntament i Església ja han estat tradicionalment mínimes, i difícilment havien anat més enllà de l'assistència amb caràcter oficial de representants de l'Ajuntament a les eucaristies solemnes que es fan per les festes del poble. Tanmateix, davant el progressiu deteriorament de les relacions amb el rector, la presència oficial a les misses del poble s'havia reduït al fins ara alcalde, Joan Manuel Garcia. "Ell creia que hi havia d'anar", explica l'alcalde actual, però afegeix que ara ja no hi ha cap membre disposat a fer-ho per part de l'equip de govern, que tanmateix continua encapçalant CiU, malgrat haver canviat ERC pel PSC com a soci.

En aquest sentit, la missa que es va celebrar el 10 de juliol passat, en el marc de la festa major (la primera festa oficial d'aquest nou mandat al poble), ja no va tenir la presència de cap membre en representació de l'equip de govern, "com tampoc no hi serà a la de Sant Vicenç, per la festa major d'hivern", si no hi ha cap senyal de predisposició de canvi, assegura Torres.

Si bé no ha estat fins ara, amb el canvi de govern, que formalment s'han trencat aquests vincles, "les relacions tenses ja venien d'abans", diu l'alcalde. Explica que, malgrat que no fossin gaires, els lligams entre l'Ajuntament i la parròquia del poble sempre havien estat cordials, però la situació va començar a canviar amb l'arribada del nou rector, l'any 2006. Torres considera que "algunes de les seves actuacions han generat corrents d'opinió desfavorables entre la gent, perquè han traspassat l'àmbit estrictament parroquial i han ocasionat discussions a nivell veïnal". Entre altres coses, Torres esmenta la desvinculació de la parròquia per part de l'Associació d'Enterraments que hi va haver fa més d'un any per desavinences amb el rector, el malestar que va provocar entre entitats i veïns l'ús de l'himne espanyol a la processó de Divendres Sant de l'any passat, o les friccions amb l'Ajuntament ara fa uns cinc anys, davant la proposta del rector de canviar unes imatges de l'ermita de Castellet, que és municipal.

Joan Torres entén que tot plegat ha generat un clima "no gens òptim per al bé d'aquest poble", amb la qual cosa considera prudent "mantenir-nos al marge de la parròquia si no s'aconsegueix un diàleg". Apunta com "la gota que ha fet vessar el vas" l'actitud mostrada per Abel Puyol, vinculat al consell parroquial i regidor ara no adscrit a Sant Vicenç de Castellet, que, tot i haver-se presentat com a candidat de PxC, es va desmarcar del partit en el moment que es va constituir el consistori. "No està bé que es presenti en nom d'un grup i després faci el que va fer", diu Torres, "sigui del partit que sigui".