El rector de Sant Vicenç de Castellet, David de Vargas, no té previst canviar d'aires, ni en té cap notificació del bisbat de Vic, ni ha sol·licitat un relleu al capdavant de la parròquia. El fet que l'Ajuntament de la població hagi trencat relacions amb la institució eclesiàstica a nivell municipal no considera que sigui motiu per no mantenir la trajectòria que ha dut a terme fins ara. L'Ajuntament ha fet pública la necessitat, expressada en diverses ocasions al bisbat, de rellevar De Vargas per posar fi a una dinàmica de generació de conflictes religiosos i socials que creen malestar a la població.

L'Ajuntament ha anunciat aquesta setmana que trencava relacions amb De Vargas per "l'actitud mostrada pel rector" en diversos àmbits del poble des que va arribar al municipi, el 2006. Entre els més rellevants destaquen que, després d'una polèmica pel control de l'Associació d'Enterraments, aquesta es veiés abocada a deslligar-se de la parròquia; que va fer foc nou als grups vinculats a la parròquia per col·locar-hi gent afí a la seva ideologia; que va fer sonar l'himne espanyol en la processó de Setmana Santa; o que té una fixació a canviar les imatges de les esglésies.

L'última decisió polèmica ha estat el seu suport explícit al regidor Abel Puyol, el primer trànsfuga als ajuntaments de l'estat, ja que ja no va prendre possessió del càrrec com a membre del xenòfob Plataforma per Catalunya. Puyol és ara un regidor sense grup i des del govern local es veu com un home de la corda de mossèn De Vargas que s'ha introduït a l'Ajuntament de manera poc lícita. Puyol ha estat secretari del consell parroquial de Sant Vicenç.

Tot plegat ha fet que a Sant Vicenç s'hagi reactivat l'afer De Vargas. La nova crisi ha fet créixer el sentiment contrari a la continuïtat de De Vargas a Sant Vicenç. Regió7, ahir, va intentar de manera infructuosa un pronunciament del bisbat, però emparats en la realització d'uns exercicis espirituals des del bisbat no van fer voler aclarir la situació. A Sant Vicenç, en canvi, la crispació contra el rector es renova.

Preguntat per la decisió que ha pres l'Ajuntament de tallar les relacions amb l'Església, el mateix David de Vargas va dir a aquest diari que "no faré cap declaració". Sobre el seu possible trasllat a una altra parròquia, en canvi, va assegurar que "no en tinc cap coneixement", va refermar-se en la voluntat de continuar i va descartar demanar ell mateix el trasllat.

L'arxipreste del Bages Sud, Josep Morros, que ahir es trobava de viatge a Itàlia, va explicar que no creia que el bisbat reaccionés de manera "tan sobtada". Tampoc l'alcalde de Sant Vicenç, Joan Torres, no tenia notícies ahir sobre una possible destitució del rector.

Divisió a les entitats

Les associacions locals que més relació han tingut amb el rector, per bé i per mal, mantenen opinions contraposades sobre si cal que De Vargas abandoni el poble. D'una banda, l'Associació d'Enterraments de Sant Vicenç de Castellet i el col·lectiu Rovira Tenas desitgen que el rector marxi. Serra es queixa que De Vargas ha comptat amb la complicitat del bisbat. "El bisbe li ho ha consentit tot i no ens ha donat mai cap cita perquè considera que som perillosos", assegura.

Per la seva banda, el col·lectiu Rovira Tenas creu que "seria positiu" per al poble que De Vargas fos traslladat, segons la seva secretària, Assumpta Morillas. I si no hi ha canvis "no passa res: ja ens hem fet l'Església alternativa", diu Morillas. El sector descontent va a oir missa cada dissabte al convent de les monges dominiques.

La Casa d'Andalusia i l'Asociación Cultural Rociera no són del mateix parer. Segons Clemente Cañadas, president de la primera, "abans molt poca gent anava a missa; ara l'església és plena", però recorda que el que fan "és per a l'Església, no per al rector". Felipe Ruíz, secretari de l'entitat rociera, remarca que no haurien de traslladar el rector perquè "no ha tingut mal comportament". De Vargas ha fet celebracions especials per a aquests col·lectius.