Mossèn David de Vargas ja no és rector de Sant Vicenç de Castellet. El bisbat de Vic el va cessar d'aquest càrrec dilluns passat, tot i que no ho va fer públic fins a la missa d'ahir al vespre per boca de vicari general del bisbat, David Comte. Ell mateix és qui va oficiar la cerimònia com a nou rector de la parròquia en substitució de De Vargas, una tasca que compartirà in solidum amb el vicari de Pastoral, mossèn Joan Casas Griera, que també va seguir la litúrgia des de l'altar juntament amb el propi De Vargas. El fins ara rector de Sant Vicenç, es va acomiadar dels feligresos al final de la cerimònia entre aplaudiments dels seus seguidors i xiulets dels qui ja n'esperaven el cessament. El seu futur és una incògnita, i resta a les mans de la voluntat del bisbe de Castelló-Sogorb, la mateixa diòcesi d'on provenia abans de passar a dependre provisionalment del bisbat de Vic.

Tot i que no es va fer oficial fins ahir, la destitució de De Vargas es feia preveure de forma més o menys imminent. Després que un camió de mudances hagi estat recollint pertinences de la rectoria al llarg de tota la setmana, ahir ja s'esperava el seu comiat. No en va, la cerimònia va més que doblar l'assistència habitual en un dissabte, i va arribar a omplir mitja església. S'hi van aplegar fins a un centenar de feligresos, de manera que la missa es va oficiar a la nau central, quan segons va assegurar un dels presents a la cerimònia, normalment els dissabtes se sol celebrar a la capella del Santíssim, d'un espai més reduït.

Tan sols començar, mossèn David Compte va anunciar en nom del bisbe de Vic, Romà Casanova, el cessament de De Vargas, tot i que en cap moment no se'n van exposar els motius. Tan sols va explicar que "s'ha cregut convenient posar punt i final a aquesta etapa de mossèn David de Vargas, a qui cal agrair la tasca que ha fet per a aquesta parròquia". Acabada la missa, Compte va explicar que si bé ha estat el bisbe de Vic qui ha cessat del càrrec de rector a De Vargas en tant que n'havia estat temporalment el responsable per un acord entre diòcesis, és el bisbat de Castelló-Sogorb qui té la jurisdicció de De Vargas, i per tant, qui acabarà decidint el seu futur.

Anunciat el cessament de De Vargas, mossèn David Compte es va presentar ell mateix i a mossèn Joan Casas com a nous rectors de la parròquia "pel temps que disposi el senyor bisbe". Es tracta d'un càrrec compartit, però en què mossèn Compte assumirà el paper d'"interlocutor principal de la parròquia, tant davant del bisbe com de les autoritats del poble o altres instàncies", atesa la necessitat d'establir una diferència de funcions entre els dos "d'acord amb les lleis d l'Església", segons va exposar ell mateix en l'inici de la cerimònia.

Després d'haver anunciat els nous càrrecs, la missa va transcórrer segons el seu procés habitual. Com a nou rector, mossèn David Compte va ser l'encarregat d'oficiar tota la cerimònia i també de pronunciar el sermó, que va ser totalment neutral i sense cap mena de referència a la trajectòria de De Vargas ni al municipi de Sant Vicenç. Després d'uns tres quarts d'hora llargs de cerimònia, el nou rector va donar per conclosa la celebració, i tot seguit va oferir per primer cop en tota l'estona la paraula a mossèn David de Vargas perquè s'acomiadés dels presents.

Un comiat bilingüe

De Vargas va iniciar el seu discurs en català dient que "tot allò que comença, arriba un dia en què s'acaba", i sense parlar de quin podria ser el seu futur, va confirmar que "ens continuarem veient". Amb les seves paraules, De Vargas va voler donar mostres de gratitud "per la vostra confiança i suport, especialment als que tant m'heu ajudat en aquesta església com si fos casa vostra, i als que cada setmana heu estat aquí", i també es va mostrar agraït "a tots aquells que des de la diferència m'heu ajudat a madurar com a sacerdot i com a cristià".

Acabat el capítol d'agraïments, De Vargas es va passar al castellà per continuar el seu discurs que ara prenia un caire d'humilitat davant la crispació que ha generat el seu pas per Sant Vicenç. "En cinc anys amb vosaltres, és inevitable que hom hagi ferit, encara que hagi estat sense voler, alguna persona; que hagi comès errors o que no hagi sabut fer les coses de la millor manera", va lamentar De Vargas, i va continuar demanant el perdó "de tots i de tot cor si he ofès o molestat algú", i confiant que "Déu, amb la seva immensa misericòrdia sabrà suplir el què la meva debilitat no va ser capaç d'aconseguir. Com diu el salm, servent inútil sóc, però he fet el que he pogut, Senyor". Tot seguit va encomanar els presents a rebre amb gratitud i a oferir col·laboració "a mossèn David i mossèn Joan, com a nous rectors al capdavant d'aquesta comunitat", i va acabar el discurs agraint la tasca de les germanes dominiques a Sant Vicenç.