La presidenta de la secció local d'ERC a Cardona, Carme Bertral, serà la número dos de la candidatura al Senat de la coalició que promou el partit republicà i Reagrupament Independentista. Segons ha pogut saber Regió7, és previst que ERC oficialitzi demà la tria de la cardonina.

Bertral, de 55 anys, anirà just darrere del doctor Moisès Broggi, de 103 anys, que fa deu dies va acceptar encapçalar la llista d'ERC a la cambra alta de les Corts Generals. L'avançada edat de l'il·lustre cirurgià, però, fa preveure que la cardonina Carme Bertral sigui, a efectes pràctics, la primera de la llista, ja que l'elecció de Broggi sembla més una tria de caràcter estratègic per part de la coalició.

Tot i l'edat, però, Moisès Broggi ha mantingut un paper actiu i ha fet diverses aparicions públiques, com la manifestació del 10 de juliol de l'any passat, l'aplec per la independència d'Arenys del setembre del 2010 i la manifestació del 9 de juliol d'enguany.

Segons informa Reagrupament, Broggi es va associar a aquest grup l'octubre de l'any 2009.

Dóna la coincidència que, com Broggi, Carme Bertral és metge de professió, tot i que en aquest cas la cardonina exerceix com a doctora d'atenció primària.

En el vessant polític, Bertral és presidenta de la secció local d'ERC a Cardona des de fa cinc anys i en les últimes eleccions municipals va ocupar l'últim lloc de la llista republicana cardonina, el lloc d'honor, en una posició de caràcter clarament simbòlic.

Complicat sortir

Els senadors d'elecció directa són elegits per sufragi universal, lliure, directe i secret a raó de quatre senadors per cada província, la qual cosa eleva molt el llistó per poder entrar a la cambra alta. També, a banda, hi ha els senadors d'elecció indirecta, que són elegits per l'assemblea legislativa de cada comunitat autònoma.

En aquesta legislatura passada, en què ERC es va presentar amb el PSC, ICV-EUiA amb el nom d'Entesa Catalana de Progrés, la coalició d'esquerres va aconseguir 16 escons a tot Catalunya, 12 dels quals escollits per votació directa, mentre que els 4 restants van ser designats de manera indirecta.