Puigsoler, el cim més alt de Sant Vicenç de Castellet ha estat finalment el nou nom escollit per a l'escola de Cal Soler, ubicada des d'aquest curs acadèmic al carrer Poeta Maragall.

El nom de Cal Soler tenia el seu origen en l'anterior emplaçament, la fàbrica de Cal Soler. Es tractava d'una ubicació provisional a l'espera de la construcció de l'edifici definitiu que, finalment, aquest curs s'ha pogut estrenar.

El canvi d'espai ha dut el centre educatiu a obrir un procés electoral per escollir un nou nom. Es van presentar un total de 50 propostes i el consell escolar va fer-ne una tria de set. Finalment, al llarg de la setmana passada, alumnes, familiars i veïns han tingut l'última paraula. Després d'una concorreguda votació en la qual han participat 391 persones, ahir es va fer pública quina era la proposta amb més seguidors: Puigsoler, la muntanya de 523 metres que presideix el municipi bagenc, va obtenir un total de 113 vots. Entre les propostes descartades hi havia Sant Joan, que es tracta del bosc que hi ha al costat de l'escola, i que va rebre un total de 72 vots; Vallhonesta, el nucli d'origen de la població, que en va rebre 87; la natura, amb 42; l'olivera, amb 24; el pi, amb 9; i el bosc, amb 44.

La proclamació del nou nom es va fer ahir al matí en el marc de l'habitual festa de benvinguda que celebra cada any l'escola, amb tallers i activitats per a petits i grans. Ara el consell escolar proposarà que es gestioni el canvi de nom i es demanarà a l'Ajuntament que adopti un acord en el proper ple municipal. Una vegada realitzades aquestes dues gestions, el departament d'Ensenyament serà el darrer en donar el seu vistiplau perquè la modificació sigui oficial.

Cinc anys d'espera

L'escola va néixer el curs 2005-2006 i ocupava provisionalment tres aules i un despatx de l'IES Castellet. Esperava tenir les instal·lacions definitives l'any següent però no va ser possible i el centre educatiu va passar a l'edifici de la fàbrica de Can Soler. La constructora que havia realitzar les obres de les noves instal·lacions, l'estiu de 2010 es va declarar en suspensió de pagaments i això va comportar un nou retard. Després de cinc anys, finalment, ha estat el curs 2011-2012 el de l'estrena; el centre ha estat l'únic del Bages que ha inaugurat instal·lacions. La construcció va suposar una inversió del departament d'Ensenyament de més de tres milions d'euros.

La nova escola ocupa una superfície de 7.900 m2 i es troba situada al costat de la residència de gent gran de Sant Vicenç de Castellet. Actualment té prop de 190 alumnes de primària i parvulari, amb una única línia per curs. No obstant, disposa d'espai per acollir una segona línia en un futur.