L´oposició a l´abocador de Sant Mateu de Bages, promogut per l´empresa Efienergia, pren forma i aconsegueix presentar dins el termini establert unes 700 al·legacions contra aquesta instal·lació en el tràmit d´informe mediambiental que ha d´elaborar l´Agència de Residus de Catalunya.

Les al·legacions, impulsades sobretot per la Plataforma Salvem Callús, provenen de Callús (gairebé 400), de Fonollosa (unes 300, sobretot de Canet de Fals), d´altres poblacions del Bages (Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor...), del Consell Comarcal i d´altres plataformes contra abocadors de bales d´ecoparc (del Vallès Occidental, sobretot).

Han presentat al·legacions persones individualment, entitats (gairebé totes les de Callús), plataformes, partits polítics i organismes oficials, com ajuntaments i el mateix Consell Comarcal del Bages. Una veritable oposició del territori, que s´espera que l´Agència de Residus de Catalunya tingui en compte.

Els al·legants esmenten raons ben diverses i tècnicament ben fonamentades: des del frau de llei que suposa que primer es parlés de "restaurar una argilera" (per a la qual activitat no caldria modificar l´ordenació urbanística) fins a la declaració oberta de fer un abocador (o "dipòsit de bales d´ecoparc") en el projecte actual (i per al qual es necessita canviar les normes urbanístiques...).

Però també es denuncien les manipulacions de superfícies per amagar els problemes que comportaran els lixiviats, la metanització del subsòl, la contaminació de torrents, etc. Es reiteren també els arguments contra les olors (es recorda que hi ha una normativa europea molt estricta al respecte), mobilitat dels residus (milers de camions en sis anys per traslladar les tones de residus des de Montcada o des d´Hostalets de Pierola a Sant Mateu), etc.

A més, es denuncia el negoci que suposarà aquest despropòsit de traslladar els residus lluny d´on es generen, només per a benefici d´una empresa privada, sense cap millora per a ningú del territori.

Els al·legants també recorden que una argilera, com la de la Vinya del Tòt, ha de ser restaurada obligatòriament per qui en té la propietat mitjançant runa o terra neta de construcció. I s´insta la Direcció General de Mines de la Generalitat (detentora d´una fiança de 40.000€ dels antics propietaris de l´argilera) i l´ajuntament de Sant Mateu que facin complir el Pla de Restauració d´aquesta argilera, que es va aprovar per part de la Generalitat el 2008.