Catalunya tindrà a partir de l'any vinent un nou itinerari de gran recorregut (GR) de 185 quilòmetres, més de la meitat del qual transcorre pel Bages i el Berguedà. És el que resseguirà el riu Llobregat des del seu naixement, a Castellar de n'Hug, fins a la desembocadura al mar (al Prat), recorregut al voltant del qual es bastirà tota una oferta túrística d'excursionisme, natura i patrimoni.

El projecte, que ahir van presentar conjuntament a Manresa la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Bages, aprofita recorreguts ja creats, com ara el de la Sèquia de Manresa i el de les colònies del Llobregat, però se'n farà un discurs i una senyalització unitària de tot el traçat.

El nou GR es planteja en nou etapes i es recorre a peu i amb bicicleta. El projecte també preveu remodelar i impulsar el centre d'interpretació del cicle de l'aigua que hi ha al pantà de la Baells i convertir-lo en un potent punt d'atracció turística explicatiu de tot el cicle de l'aigua. L'objectiu és passar dels 5.600 visitants anuals que rep actualment als 30.000.

El nou recorregut vol connectar i subratllar tots els indrets turístics que ja es poden trobar a la ribera del riu Llobregat. Per aquest motiu, als 185 quilòmetres del traçat principal (tenint en compte que en alguns punts s'allunya del riu), se n'hi sumen 40 més de connexió cap a punts de referència com poden ser les tines de les Valls de Montcau, Montserrat o els espais naturals del delta del Llobregat. L'objectiu, segons va explicar el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, és "potenciar el turisme d'interior i generar noves ocupacions".

De moment, l'ens provincial ha estat estudiant amb els ajuntaments, els consells comarcals i els empresaris turístics de la zona la manera de potenciar el riu i ja ha iniciat els tràmits per homologar el sender de gran recorregut a través de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

El cap de l'oficina tècnica de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, Xavier Font, va explicar que s'ha realitzat un estudi sobre les intervencions que caldrà fer per habilitar l'itinerari, que es limitaran a la senyalització d'alguns trams (molts ja tenen indicadors) i actuacions de desbrossament en determinades zones. Els responsables del projecte han assegurat que no serà necessària una gran inversió perquè moltes de les infraestructures necessàries ja existeixen.

Font va explicar que el tram que va de Guardiola de Berguedà a Berga és el més complex i l'únic que no podrà seguir la ribera del riu. Alhora, va subratllar que el recorregut segueix espais "sorprenents i molt desconeguts", especialment al Baix Llobregat "on estem envoltats d'infraestructures".

Per la seva banda, el responsable de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes, va destacar que aquesta nova oferta permetrà explicar la història d'aquest territori durant els últims 200 anys i va posar el projecte d'exemple del treball conjunt entre les diferents administracions.