Rajadell estrenarà diumenge la primera Mostra de Productes de la Terra, que tindrà el cultiu històric i tradicional del safrà com a eix vertebrador. La idea de l'Ajuntament és donar a conèixer els productes locals, com ara el vi, l'oli i les nous, però incorporant, alhora, la recuperació de conreus que han estat cabdals per al poble al llarg de la història, com el del safrà.

El cultiu del safrà va aparèixer al Bages el segle XIII i va arrelar amb força als masos de Rajadell. De fet, tots tenien com a mínim un camp de safrà. La major part de la producció s'exportava (sobretot a ciutats com París i Bruges) i el negoci va estar en auge fins al segle XV, quan es van tancar duanes per circumstàncies polítiques i la seva comercialització va entrar en recessió fins pràcticament desaparèixer. Actualment, algunes masies de Rajadell conserven un petit tros on encara cultiven safrà, tot i que per a un ús familiar, no comercial.

Noves iniciatives

La fira oferirà parades de productes rajadellencs (amb el vi, l'oli i les nous com a estrelles), però també dels municipis del voltant, com els embotits de Fals o les mongetes de Castellfollit del Boix. També hi haurà melmelades, coques, pans, sabons i cremes naturals, verdura i perdius de la zona.

A banda de les parades de productes, el certamen inclourà diversos actes, entre els quals destaca la xerrada Safrà: tradició, gastronomia, territori i recuperació, que anirà a càrrec de Joan Cartanyà, de ConcaPam de Montblanc, una empresa que està recuperant el cultiu del safrà a la Conca de Barberà i que ara busca nous espais. Fonts municipals han detallat que Cartanyà explicarà el projecte amb la idea de poder-lo implantar també a Rajadell. La xerrada sobre el safrà es farà a les 12 del migdia a la sala d'actes de l'ajuntament.

Una mica abans (a 2/4 d'11), es farà una altra xerrada, que tractarà sobre els beneficis nutricionals dels productes rajadellencs, centrada en l'oli, les nous i el vi. Tot seguit, a la plaça de l'Església, els restaurants de Rajadell oferiran una degustació gastronòmica basada en el safrà i els productes locals. La iniciativa l'allargaran durant tot l'abril, ja que tots els establiments incorporaran el safrà als seus menús i cartes.

La mostra, que es farà al nucli antic de 9 del matí a 3 del migdia, inclourà exhibició de falcons, contacontes, passejades amb poni i un concurs de cuina del safrà.