"La sortida de la sal del Bages no ha de ser Catalunya ni Espanya, sinó la resta del món". Iberpotash ha dibuixat un pla per als propers anys que considera la possibilitat de vendre la sal que avui s'acumula als runams, com a sal de qualitat, fonamentalment apropiada per a usos industrials, però fins i tot apte per a l'ús domèstic. La puresa que s'obté de l'anomenada sal vacum, la quantitat de l'estocatge actual acumulat als runams de Súria i Sallent, i la potència del grup Iberpotash ha provocat una ofensiva de les salineres espanyoles. Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, que ahir va participar a la Cambra de Manresa en una xerrada del Cercle d'Infraestructures, recomana a l'empresa bagenca que no actuï comercialment sobre els mercats català i estatal per no enfonsar l'economia de les empreses salineres.

"Conec la tensió" que ha creat el fet que Iberpotash hagi anunciat que pot entrar en el sector de la sal, va explicar Tost, que va afegir que "a l'estat espanyol hi ha 23 salineres, d'empreses familiars, molt petites, i entenc la preocupació" i que "el mercat espanyol, entre el consum químic i el domèstic, absorbeix 1,5 milions de tones anuals, i tots tenim molt clar que si entra la sal de Súria i Sallent, ens carreguem aquest mercat". És per això que el director de l'Agència de Residus considera que "l'objectiu d'Iberpotash ha de ser el mercat mundial: posar un vaixell amb milers de tones de sal des del port de Tarragona o el de Barcelona, i portar-lo a la Xina val el que val. La sortida no ha de ser Catalunya ni Espanya, sinó el món".

D'altra banda, Tost creu que el pla Phoenix d'Iberpotash pot ser la solució difinitiva als runams. "Tots estem molt expectants pel pla presentat". "L'únic objectiu ha de ser eliminar els runams i crec que hem trobat la solució definitiva". La situació actual del transport, segons Tost, "avui ho fa possible".