La Unió d'Escolans de Montserrat (UEM), coneguda popularment com l'Associació Unió d'Antics Escolans de Montserrat, celebra avui els primers cent anys de vida.

Serà durant una jornada festiva que començarà amb la participació dels antics escolans a la missa conventual que presidirà el pare abat Josep Maria Soler i que continuarà amb un dinar de germanor, un acte commemoratiu a la basílica de Santa Maria i un concert a càrrec de l'Escolania, la Capella de Música i altres cantors.

La diada es tancarà amb l'assistència i la participació a l'ofici de vespres de la comunitat benedictina.

El moment central de la jornada es viurà a les cinc de la tarda a la basílica de Santa Maria, quan començarà l'acte commemoratiu. Després de la presentació, a càrrec del president de la Unió d'Escolans de Montserrat, Pere Pagès, el pare Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i antic escolà, resumirà la Història de la Unió d'Antics Escolans; a continuació, el també antic escolà Lluís Perernau parlarà de La Unió cap al futur.

Acabat l'acte acadèmic, a dos quarts de sis de la tarda, s'iniciarà el concert, dirigit pels antics escolans Salvador Mas, Josep Pons i Bernat Vivancos, acompanyats a l'orgue per Vicenç Prunés.

El concert tindrà un programa que pretén reflectir el patrimoni musical de Montserrat: des de les melodies arcaiques del conegut Llibre Vermell fins als creadors més recents.