Coratge, valor, bravesa, intrepidesa, heroïcitat i valentia. Són adjectius que descriuen a la perfecció el tarannà de vuit dones de Castellbell i el Vilar que han sortit de l'anonimat per relatar la seva història de superació en el llibre Valentes, escrit pel periodista martorellenc Jordi Benavente per encàrrec de l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar, en una iniciativa de la regidora d'Igualtat, Ana Guerrero.

Entre els relats trobem, malauradament, casos de càncer, hepatitis i maltractaments, però també hi ha capítols més frescos, com el primer, que es dedica a dues dones que es podria dir que es van fer emprenedores amb ni més ni menys que 60 i 72 anys. Són Margarita Santamaria i Anna Prats, les principals responsables que Castellbell tingui des de fa més de 20 anys el Centre d'Amistat.

També hi trobem les aventures intrèpides de Montserrat Calsina, que als 22 anys i sense pensar-hi dos cops va decidir marxar a Manchester a buscar-se la vida. Allà, ha acabat sent pediatra, s'ha casat i ja té tres fills. Un altre tipus de viatge i un altre tipus de superació és el que va fer Ana María Ledesma, quan de petita va anar a parar a Castellbell, deixant enrere el seus orígens andalusos i posant dosis de coratge a cada pas que va haver de fer.

Relats punyents

Entre els capítols més punyents, però, hi ha les històries de la Victòria (nom fictici), que va patir, alhora, hepatitis C i maltractaments per part del seu home. El capítol es titula La pel·lícula de la vida d'una supervivent. I és que, a banda de la malaltia i del menyspreu del marit, la Victòria va perdre dos dels seus tres fills quan encara eren massa joves.

Com hem apuntat, però, el llibre es titula Valentes, i si la història de la Victòria hi té cabuda és precisament per això: perquè és una valenta de cap a peus. Entre desgràcia i desgràcia, l'autor, Jordi Benavente, desgrana com un dia va dir prou i, després de 22 anys de matrimoni, va reunir tot el valor per deixar el seu marit.

L'autor ha aprofitat el llibre per rescatar també la vida de dues dones que ja no hi són, però que encara perduren en la memòria de molts castellvilarencs. Són Neus Biosca, que va viure marcada per la història del seu germà Esteve, l'alcalde de Castellbell i el Vilar que va ser afusellat pel règim franquista en finalitzar la Guerra Civil Espanyola, i Maria Malla, una dona que al llibre es descriu com a "anarquista i cristiana" alhora, una intel·lectual que es va veure abocada a l'exili i que al municipi encara és present a través de la biblioteca, que porta el seu nom.

Com apunta l'alcaldessa, Montse Badia, són les vides de vuit dones valentes del municipi, "històries que poden ser extrapolables a la resta de castellvilarenques i a la resta de dones del món". Tot un homenatge a elles, "a totes les dones que no deixen de lluitar".

El llibre es pot trobar a l'Ajuntament per un preu de deu euros. Se n'ha fet una primera tirada de 300 exemplars, 60 dels quals ja es van vendre ahir, després que se'n fes la presentació, que va omplir de gent i "emoció" la sala Martí i Pol del Casino Borràs.