Cardona serà la seu de l'acte de presentació del III Congrés internacional sobre geologia i mineria ambiental per a l'ordenació del territori i el desenvolupament, una trobada d'experts que debatran en una zona on la relació entre l'explotació extractiva i el seu entorn és un conflicte viu. Els geòlegs, molts dels quals són de l'Amèrica Llatina, seran a la població del 8 al 12 de maig.

La població de Cardona és un dels municipis que més han patit els conflictes geològics i mediambientals de l'extracció, tant per les terreres (l'explotació de potassa del subsòl es va abandonar el 1990 i encara queden entre 6 i 8 anys de feina per retirar-les), com per les cavitats (bòfies) que es van obrir a la Vall salina i al llit del Cardener, que van obligar a desviar el riu, per exemple. Ferran Estruch, alcalde de Cardona, destacava ahir el fet que el seu municipi en aquest aspecte va un pas al davant d'altres com ara Súria i Sallent, on l'activitat extractiva encara es manté.

Un dels temes que es tractarà al congrés és el dels runams del Bages i el cas de Cardona, en què la sal acumulada s'ha anat purificant i aprofitant per a nous usos químics o electroquímics.

El professor Josep Maria Mata Perelló va destacar en la presentació del congrés que es va fer ahir a Cardona que s'hi tractarà una tendència científica que va prenent força, que és la geologia social, i la geologia mediambiental. En aquest sentit va insistir en la idea que "avui no es pot entendre una mineria que no aprofiti els recursos naturals en total harmonia amb el medi ambient".

L'assistència al congrés serà gratuïta per als veïns de Cardona i per a gent gran i joves. Les inscripcions es podran fer el mateix dia a l'Ajuntament i el congrés es farà al recinte del Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona.