Desenes de milers. Aquesta és la quantitat de samarretes grogues per la independència que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha venut al país aquest estiu. "És una bogeria". com diu Rosa Maria Edo, l'encarregada del marxandatge de l'ANC de Berga, una de les poques assemblees territorials que encara en té. Es tracta de poc més de dos centenars de samarretes que posarà a la venda aquest dissabte, a partir de 2/4 de 10 del matí, a la plaça Viladomat, al Vall, coincidint amb el mercat setmanal.

Fonts de l'ANC nacional han explicat a Regió7 que no disposen de la xifra exacta del nombre de samarretes venudes, però asseguren que se n'han despatxat desenes de milers. I que a hores d'ara estan pràcticament esgotades. "Si en queden, han de ser en algunes de les seccions territorials" com és el cas de la de Berga, mentre que al Bages no n'hi ha constància. A la capital berguedana calculen que n'acabaran venent unes 1.550. Demà en posaran a la venda les darreres, entre 200 i 300. Rosa Maria Edo explica que hi ha persones que fa dies que tenen la seva samarreta encarregada i pagada. La peça forma part d'un paquet que es comercialitza al preu de 12 euros que inclou la samarreta groga amb les inscripcions de Via Catalana cap a la Independència, una minipancarta d'un metre i uns adhesius.

A banda de les assemblees territorials, part d'aquests paquet s'han venut en supermercats del grup Esclat i Bon Preu, des d'on se n'han distribuït cap a 20.000 des de mitjan agost a tot Catalunya "i ens han volat", fins al punt que ahir tan sols quedava "alguna samarreta dispersa i de talla petita", explicava el cap de serveis de comunicació i màrqueting de l'empresa, Vicenç Gurrea. Als sis establiments d'Esclat i Bon Preu de les comarques centrals on en venien s'havien esgotat, en la majoria dels casos des de dissabte, però encara hi ha gent que en demana.