Avui es debat a Santpedor el que hauria de ser el text fundacional d'un moviment antiindependestista, que defensa la cultura i la llengua catalana, però dins de a unitat d'Espanya. Joan Ramon Bosch, historiador santpedorenc, és un dels impulsors del col·lectiu Somatemps, SomCatalunya, SomEspanya, que és vol constituir com a corrent d'opinió contrari a la separació administrativa i política entre Catalunya i Espanya.

Si avui serà la data fundacional del grup no està clar, segons els seus impulsors, que creuen que la trobada de Santpedor tant pot ser un dels últims passos previs com la creació del moviment. Què els falta? Un acord conjunt sobre un manifest a través del qual volen denunciar la deriva del "catalanisme vers el secessionisme".

El document s'inscriu en la línia de la crítica més rància als mitjans de comunicació del país, amb TV3 com a bandera; nega la visió de la història que explica l'existència de Catalunya i busca arguments entre personatges històrics per justificar la suposada espanyolitat de Catalunya.

Entre les persones que avui se citen a Santpedor, segons admet el mateix Bosch, n'hi ha que són militants del PP, n'hi ha que són exmilitants, n'hi ha que no militen enlloc i n'hi ha que són de Ciutadans o pròxims a aquest grup. Assegura Bosch que aquesta és "una idea d'un grup d'amics que ha transcendit als mitjans de comunicació". "Un grup d'amics -afegeix- molts dels quals tenen en comú el seu acostament a la història".

L'activitat d'aquest col·lectiu havia passat inadvertida fins ara. Directament, no n'han fet publicitat, però la idea s'ha conegut a través d'amistats amb alguns opinadors del país, que ho han donat a conèixer.

Bosch assegura que es tracta "d'una reunió d'amics", que tenen com a punt de coincidència "el desacord amb la deriva que està prenent el fet nacional a Catalunya", i defensa, per suposats raonaments històrics, "la pertinença de Catalunya dins de l'estat espanyol".

Entén que el seu és "un discurs que sobta", perquè té com a fonament la definició "d'un catalanisme agermanat amb els altres pobles d'Espanya". És la voluntat de tenir "una gran Espanya" amb "una Catalunya rica", en què clamen per la unitat de tots els pobles de la península ibèrica.

Bosch, nascut en una família d'un marcat passat franquista (el seu pare va mantenir durant anys la celebració d'una missa en honor del general Francisco Franco cada 20 de novembre a Santpedor), havia estat militant del PP, fins que va alinear-se al costat de Montserrat Nebreda i va ser "convidat" a abandonar el partit.