Els tràmits administratius per a la construcció del dipòsit de gas de l'empresa Gas Natural a Balsareny van més lents del previst. Des del juny de l'any passat, l'expedient està en mans del ministeri d'Indústria i Energia, però fins a la data no hi ha hagut cap resposta, o com a mínim cap que hagi estat comunicada al govern de la Generalitat.

El Govern català, en una resposta a preguntes dels diputats d'ICV, explica que des d'aquesta data "tots els tràmits administratius i les condicions del projecte depenen exclusivament de l'Administració General de l'Estat".

La diputada sallentina Laura Massana havia adreçat diferents preguntes al Govern català a través de l'acció parlamentària per aclarir en quina situació de tramitació es trobava el dipòsit i quines mesures havia pres el govern, sobretot, en l'àmbit de la protecció ambiental. En la seva resposta, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, comenta que "el procediment d'avaluació d'impacte ambiental del projecte "és de titularitat estatal". Quan sigui el moment, el ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient haurà de demanar un informe sobre l'abast de l'estudi ambiental a la Direcció General de Mines, però, de moment, aquesta petició no és sobre la taula de la Generalitat.

En aquesta mateix resposta, el Govern català situa en 5 hectòmetres cúbics anuals la qualitat d'aigua necessària per poder fer la dissolució de la capa salina, una xifra notablement inferior als 11 hm3 que s'havia comentat que requeriria. Com l'empresa Gas Natural ha de poder fer aquesta aportació d'aigua és un tema que ara encara no està determinat. "L'ACA ha d'analitzar" totes les solucions possibles per escollir aquelles que facin compatible el cobriment de les demandes ordinàries i el bon estat de les masses d'aigua", afegeix Vila en la seva resposta. En tot cas, afirma que l'aigua de les depuradores (aigües residuals), que s'ha considerat com a possibilitat cal valorar-la com a aigua tractada, que retorna al riu.

Una altra de les preocupacions que va fer arribar ICV al conseller és el futur del col·lector de salmorres, Vila assegura que el projecte "està redactat" i passa per fer un redimensionament de la canonada en cas que s'hagin d'incorporar noves aportacions. De moment, no té data i depéèn de la disponibilitat econòmica.