Una desena de veïns de Monistrol de Montserrat "decebuts" amb la manera com actualment s'està gestionant la política local es volen constituir en una nova agrupació independent i concórrer a les properes eleccions municipals del 2015. S'anomenen Grup Independent de Monistrol de Montserrat (GIM) i actuaran sota la marca blanca d'Entesa pel Progrés Municipal, vinculada a ICV.

Ja fa mesos que els impulsors d'aquesta nova formació es van començar a reunir "per mirar de canviar les coses", explica una de les seves promotores, Ana Cazalilla, però no ha estat fins aquest mes de gener que ha començat a prendre impuls amb l'obertura d'un blog a Internet i un compte al Facebook, on s'exposen les principals línies ideològiques del futur partit i algunes de les mancances que consideren que té el poble i a les quals diuen que no es dóna cap solució. Quant a organització, ara per ara no s'ha establert cap organigrama "perquè tot just estem en procés de constitució", de manera que tampoc no se sap com serà la candidatura. "Tenim un any i mig per endavant, i encara esperem créixer amb noves incorporacions", diu Cazalilla. De moment, són cap a una desena de persones, "tots d'esquerres", però d'ideologies diferents. Tenen en comú que cap d'ells no ha nascut a Monistrol. Qui fa més temps que hi viu, 23 anys, és Abderrahmane El Mashouhi, del Marroc, i la resta hi són de fa entre 5 i 10 anys. Asseguren que hi estan molt a gust però consideren que "hi ha molt per millorar". Provenen d'Olesa, Cornellà, Barcelona i Còrdova.

La segona experiència

Si finalment aquest grup s'acaba presentant a les eleccions del 2015 com pretén, serà el segon partit independent de Monistrol que ho fa en l'actual era democràtica, després d'una curta experiència del també anomenat Grup Independent encapçalat pel darrer alcalde de l'època franquista, Joan Borrell, que va guanyar per majoria absoluta.

Però, ideològicament, el partit que ara es vol crear se situa a molta distància d'aquella primera formació, de tarannà conservador. El GIM-EPM es defineix com un moviment "progressista", i proper a ICV, "amb qui tenim punts en comú", tot i que hi neguen un vincle directe. També fan de l'ecologia, la sostenibilitat, la defensa dels animals i la transparència política un dels seus principals pilars, i es consideren partidaris del dret a decidir, sense arribar a pronunciar-se respecte al procés d'independència.

De tota manera, "som aquí per treballar pel poble, i sempre posarem el benestar de Monistrol per sobre de tot", explica una altra de les components del grup, Aroha Romero. "Ja en tenim prou que no es tracti tothom de la mateixa manera, que cada vegada hi hagi més famílies empobrides, i de veure la quantitat de pisos buits sense que s'utilitzin per a la gent que els necessita", insisteix Cazalilla, i per això "hem decidit actuar "perquè hi ha molta gent que n'està farta, però el problema és que hi estan tan acostumats que molts ni s'atreveixen a plantejar les seves queixes a l'Ajuntament". El grup es mostra especialment crític amb "l'immobilisme" de l'actual alcalde, Joan Miguel, "i en general, de tot l'equip de govern [ERC i PSC], que fa tres mandats que hi són i no fan res", i a qui acusen d'actuar "influïts per interessos del monestir". Però també es mostren crítics amb CiU, a l'oposició, "que tampoc no fa prou bé la seva feina".

Voldrien "més transparència" per part del govern local, per exemple publicant la seva relació de béns, interessos i activitats. També reclamen sancions per als bancs que tinguin pisos buits, "i més polítiques adreçades al jovent i la gent gran".