Els municipis de Sant Joan de Vilatorrada, Callús i Súria han mogut fitxa per treure l'Ecorail de la "via morta" en la qual es troba des de fa un any, quan el servei va tancar portes arran de la dissolució del consorci de turisme. Els seus respectius batlles han arrencat el compromís de la Diputació de Barcelona de fer una reunió amb el Consell Comarcal "per tancar el tema d'una manera definitiva" i no "marejar més la perdiu".

En onze mesos, el Consell (que des que es va dissoldre el consoci té delegades les competències de l'Ecorail) no ha pres cap decisió ferma respecte a la continuïtat del servei turístic. Davant la falta de concreció, els alcaldes de Callús, Enric Vall de Vilaramó; Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso; i Súria, Josep Maria Canudas, han decidit fer un pas unilateral i agafar el timó de les negociacions per salvar el projecte, asseguren.

Tots tres, acompanyats també de l'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez, i el de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda (que hi van acudir com a darrers presidents del consorci), s'han presentat aquesta setmana directament a la Diputació i s'han reunit amb el diputat de Turisme "per posar el tema sobre la taula i veure què hem de fer", ha explicat Enric Vall de Vilaramó. Segons l'alcalde de Callús, "la Diputació veu que l'Ecorail és un cas únic, un servei que no existeix enlloc més, i veu que val la pena explotar-lo", sobretot tenint en compte "que ja es va finançar amb mig milió d'euros que van arribar de la Diputació". Però, segons Vall de Vilaramó, l'ens provincial entén que qui ho ha de liderar és el Consell "i el que hem vist en aquests mesos és que el Consell no acaba de prendre cap decisió. I, és clar, ningú no ens diu ni blanc ni negre. I nosaltres volem claredat. Si tenen la intenció de tancar-lo, doncs siguem clars, que ho diguin, fora ambigüitats".

De la reunió amb els responsables de Turisme de la Diputació, els tres alcaldes en van tornar amb la convocatòria d'una altra reunió a tres bandes entre l'ens comarcal, el provincial i els batlles: volen saber si Diputació i Consell tenen voluntat política real de salvar un projecte turístic "únic" a l'estat.

A mans del Consell

Com ja va explicar Regió7, les competències dels diferents consorcis de turisme que hi havia escampats per Catalunya, com ara el del Cardener, van passar a mans dels consells amb la seva dissolució. L'Ecorail, però, és un servei peculiar que, a més, ha tingut dèficits anuals d'entre 4.000 i 5.000 euros.

El responsable de turisme del Consell, Joan Vinyes, va deixar entreveure que hi caldria una inversió per fer-lo més rendible, per exemple, ampliant el nombre de passatgers. I, en aquesta línia, va demanar suport a la Diputació.

L'ens provincial, però, va informar que no hi destinaria diners extra i va recordar que anualment ja fa una aportació a l'àrea de Turisme del Consell, com fa amb totes les comarques, i que a partir d'aquí és cada consell el que decideix on es destinen els diners.

Els batlles ho veuen "clar"

La indefinició de les dues administracions, que asseguren tenir la voluntat de tirar-ho endavant però no obren l'aixeta dels diners, no espanta uns alcaldes que han agafat la paella pel mànec. Vall de Vilaramó assegura que "els alcaldes ho veiem viable", fins i tot sense fer inversions que puguin augmentar la seva rendibilitat: "l'Ecorail ja funcionava abans de la dissolució dels consorcis i anava funcionant bé, el dèficit tal com està muntat ara no és elevat tenint en compte els pobles que hi estem implicats", als quals caldria sumar Sant Fruitós de Bages i Santpedor. Per això, assegura que "el que falta és voluntat política. Jo he fet gestions i he proposat fins i tot que l'Ajuntament de Callús es cuidi de gestionar les comandes. De tot es pot parlar".

De la mateixa opinió és Albert Miralda, alcalde de Sant Salvador de Guardiola i darrer president del consorci: "els alcaldes tenim ganes de tirar-ho endavant. Creiem que hi ha elements suficients per treure l'Ecorail de la via morta i, a més, s'hi poden sumar més agents del territori, però per fer-ho hi ha d'haver voluntat política de tots".

Miralda veu bona "la inquietud que han demostrat els municipis implicats, perquè han agafat el timó, ho volen solucionar i tenen predisposició per fer-ho". I recorda que després d'un any "el que volem és tancar el tema".